Следи от човешка дейност отпреди 10 000 години в Китай

човешка дейност
Археолози разкопават една от погребалните местности. China Daily

Китайски археолози са открили следи от човешка дейност, които датират опреди 10 000 години. Откритията са направени в руините на храма Лонганг в град Ханчжун, в северозападната китайска провинция Шънси. Тези ранни следи от човешка дейност се явяват сериозно доказателство в потвърждение на тезата, че древната китайска цивилизация се е зародила в близост до река Яндзъ.

човешка дейност
Снимка от птичи поглед на храма Лонганг. China Daily

От 2013 археологическата експедиция е финансирана от Института по палеонтология на гръбначните и палеоантропология към Китайската академия на науките, както и от Археологическия институт в Шънси.

Открити са голям брой исторически реликви от времето на династиите Шънг и Джоу (XI век пр. н.е. – 256 г. пр. н.е.). Налице са повече от 30 000 каменни инструменти от палеолитната епоха.

човешка дейност
China Daily

По думите на Ма Мингжи, който е научен сътрудник в Археологическия институт Шънси, руините на храма Лонганг са открити през 80-те години на миналия век. По това време в региона са открити само 430 гробници, а сега е станало ясно, че площта на целия комплекс е невероятните 150 000 кв. м.

човешка дейност
China Daily

„Открихме археологически находки от палеолитната епоха под находките от неолитната“, добавя Мингжи. „Най-старите артефакти бяха намерени на дълбочина повече от 10 метра. Подобни находки са голяма рядкост за страната. Те са изключително ценни и си заслужава да продължим разкопките.“

В храма Лонганг, който се намира на южния бряг на река Яндзъ, са открити работилници за глинени съдове, жилищни зони и гробища.

Yibada