Учудващо сходство между древни и модерни градове

древни и модерни градове

Въпреки на пръв поглед видимите разлики във външния вид и управлението, древните човешки селища функционирали точно както модерните градове според изследвания на института Санта Фе.

Предишни проучвания вече са показали, че колкото повече нараства населението, толкова по-продуктивен става даден град. Растежът на населението винаги изпреварва развитието на градската инфраструктура, а производството на стоки и услугите винаги изпреварва растежа на населението. Тези модели до голяма степен са математически регулярни и предвидими.

Но винаги ли е било така?

Според учените от университета в Санта Фе тези свойства не са уникални за модерните общества, а се повтарят неколкократно във времето. Изследователите използвали демографски данни, за да анализират броя, гъстотата, скоростта на строене на паметници и сгради и интензивността на посещаване на мястото.

Техните резултати, публикувани в сп. Science Advances, показват, че колкото по-голямо е било дадено древно селище, толкова по-продуктивни са били хората в него.

„Това беше шокиращо“, казва Скот Ортман (Scott Ortman), който е професор в университета Болдър в Колорадо. „Отгледани сме да мислим, че благодарение на капитализма, индустриализацията и демокрацията модерният свят е напълно различен от древния. Това, което открихме, е, че фундаменталните двигатели на здравите социоикономически модели са далеч по-стари.“

„Резултатите ни показват, че основните съставки на продуктивността и гъстотата на населението в обществата са доста стари и са свързани с трудностите и възможности, отнасящи се до организирането на човешки социални мрежи.“

Въпреки че са изключително доволни от проучването, изследователи изясняват, че това е една стъпка в изключително дълъг процес. Учените от Санта Фе планират да изследват градски модели в Перу, Китай и Европа и да проучат какви фактори водят да създаване, разрастване и колапс на градските системи.