Покрил се с коричка и станал светец

@lindseyhilsum/Twitter

Наскоро чуждите медии съобщиха, че са открити останки от християнски светец в развалините на древен сирийски манастир, който бил взривен от терористите на „Ислямска държава“.

През август миналата година ислямистите взривили манастира и църквата „Св. Елиан“ в сирийския град Ал Кариатайн, разположн в провинция Хомс, недалече от Палмира. Названието на града се превеждаа като „две села“, което някога било смятано като символ на мирното съжителство между християни и мюсюлмани.

Според местната легенда, когато арабите пристигнали в Ал Кариатайн през VII век, едно от главните семейства на града приела исляма, а другото останало в лоното на християнската църква.

Култовите постройки в Ал Кариатайн, към които някога се тичал непрекъснат поток от поклонници, са били издигнати през V век.

През август миналата година в един от саркофазите сред отломките на манастира Мар Елиан били открити нечии кости. Тогава било направено предположение, че те може да принадлежат на мъченика Елиан, който също носи името Юлиан (Елиан) от Емеса (Хомс).

Според преданието Елиан бил преследван поради отказа му да се отрече от християнската вяра, а през 284 г. починал в ръцете на собствения си баща. Приживе мъченикът бил лекар, а след смъртта му започнало да се говори, че Елиан е притежавал особена дарба и е можел да изцелява от всяка болест.

Наскоро Жак Мурад, настоятел на католическите обители в Сирия, потвърдил направеното предположение. Съобщава се, че Мурад е провел атрибуция на саркофага и останките по снимки, които му били изпратени от френски журналисти. Самият настоятел по чудо избегнал плен, докато се намирал 84 дни в обсадения град. Грозяла го неминуема гибел след отказа да приеме исляма.

„Виждам добър знак, че мощите на светия мъченик Елиан са останали недокоснати: това означава, че той не желае да изостави манастира и свещената земя без своето покровителство“, коментира Мурад.

Но твърдението на Мурад, направено въз основа на снимки, изисква сериозно научно потвърждение. За да се установи със сигурност принадлежността на останките, е необходимо да се проведе молекулярно-генетична експертиза. ДНК фрагменти, извлечени от останките ,се сравняват с гените на предполагаемите роднини.

В дадения случай провеждането на такава процедура предизвиква големи затруднения, тъй като няма никакви сведения за възможни потомци на свети Елиан.

Ако в случай със „сирийския светец“ не се казва как именно е определено на кого принадлежат останките, то всичко това не буди доверие. Освен това в Сирия няма антрополози, а на хората винаги им се иска да вярват в преданията. Всъщност определянето на кого принадлежат останките, пол, възраст и черти на лицето може да стане и без съответните приспособления.

Има още един класически случай, когато в един европейски град бил екзекутиран престъпник, когото заровили на площада. Там почвата била варовикова и той се покрил с коричка и не изгнил. След 300 години го разкопали случайно при прокарването на канализация. Гледат – нетленен. Ами значи е светец! И го канонизирали – като мъченик.

Източник