5000-годишен подземен град крие тайна църква

тайна църква
Снимка: AA

В района на Кападокия (Турция) е открита подземна църква, изрисувана с множество фрески, която най-вероятно е построена през XII век.

Находката е направена по време на разкопки за построяване на жилищни сгради, а местните власти смятат, че църквата ще се превърне във важна дестинация за християнските поклонници. Според кмета на града някои от фреските изобразяват възвисяването на Исус и Денят на страшния съд.

Снимка: АА
Снимка: АА

„Сигурни сме, че такива фрески не съществуват никъде другаде по света“, казва кметът Хасан Юнвер, като добавя, че е възможно църквата да не е построена през XII, а още през V век.

Религиозният храм е част от жилищен комплекс, издълбан директно в меката скала. Намира се в близост до защитената от ЮНЕСКО територия на Кападокия. Подземният град, открит през 2014 г., е най-големият в света и е бил населен още преди 5000 години. Археолозите са открили тунели, дълги над 7 км.

Снимка: АА
Снимка: АА

Църквата все още не е изследвана изцяло. Засега изследователите са успели да видят само тавана и не са сигурни за височината на цялото помещение. За момента археолозите са спрели изкопните дейности, за да предпазят новооткритата находка от зимната влажност.

„Разкриха ни се само няколко фрески. Ще видим още, когато премахнем цялата пръст. В предната част на църквата има фрески, изобразяващи разпъването на Исус на кръста, както и неговото възнасяне в небесата. На места се виждат и апостолите, някои светци и пророци като Мойсей и Илия“, казва археологът Али Айдън.

Archaeology News Network