Астрономите разбраха защо Вселената сега умира

квазари
hutui6.com

Наблюдения на най-далечните квазари са установили, че свръхмасивните черни дупки се явяват една от главните причини Вселената в последно време да произвежда доста по-малко звезди от обичайно, което е довело до нейното значително потъмняване. Това става ясно от статия, публикувана в изданието MNRAS.

В центъра на Млечния път и практически във всички галактики присъства свръхмасивна черна дупка, която по невидим начин „дирижира“ процесите на кръговрат на вещества по цялата галактика. От много време учените смятат, че активирането на такива черни дупки води до постепенно опустошаване на галактиките и прекратяване на процесите по звездообразуване в резултат на това, че черната дупка нагрява и изхвърля студените облаци прах и водород извън пределите на галактиките, в които се раждат звездите.

Сравнително скоро, както разказва Фредерик Хаман (Frederick Hamann) от Калифорнийския университет в Ривърсайд (САЩ), учените са открили първите доказателства, че това наистина се случва, но оставало неизвестно как влияе този процес на видимото угасване на Вселената в последния милиард години.

Миналата година астрономите са открили, че сега Вселената изработва почти два пъти по-малко светлина, топлина и други форми на енергия в сравнение с преди два милиарда години. Причините все още не са ясни, но повечето астрофизици са на мнение, че може да са намесени квазарите, които потискат звездообразуването в около половината от видимите галактики.

Хаман и колегите му са установили, че това угасване е свързано именно с активността на квазарите, като изучили най-далечните свръхмасивни черни дупки, открити от учените в рамките на проекта BOSS. Този проект е предназначен за търсене на „гънки“ в разпределението на материята във Вселената възникващи в резултат на действието на „ехото“ от Големия взрив. За тази цел астрономите изучават спектъра на най-древните източници светлина и разположението на галактиките в „космическата паяжина“ на Вселената.

Като изучили „най-червените“ и далечни квазари, авторите на статията са открили в почти всички от тях една обща и необичайна черта, която може да обясни защо квазарите са направили Вселената по-мрачна, отколкото е била преди.

Както се оказало, почти двеста от най-далечните квазари притежават необичайно „плосък“ и непрекъснат спектър, което сочи, че ние ги виждаме в почти „гол“ вид, незакрити от облаци от прах и газ, които обикновено заобикалят много неактивни свръхмасивни черни дупки днес.

Това означава, че такива квазари много активно са поглъщали материя и постоянно са „изплювали“ обратно част от нея, като по този начин са разчиствали околното пространство от студения прах и газ и са лишавали своите галактики от „звездни строителни материали“.

Естествено, този процес не е можел да продължава вечно и много галактики фактически са загинали, изцяло прекратили формирането на нови звезди поради активността на такива черни дупки. Както смятат учените, това обяснява защо Вселената днес постепенно умира.

РИА Новости