Барелеф на хеликоптер в древен египетски храм?

хеликоптер
Изображение в храма на Сети I в Абидос.

Преди 3500 години в един от египетските храмове се появили пиктограми, изобразяващи… съвременен хеликоптер. Известно време тази загадка тревожила умовете на учените, след това широко се разпълзяла из интернет – но всъщност тя си има напълно научно обяснение.

Мнозина твърдят, че това е изображение на атакуващ хеликоптер и нещо, което напомня разположени един под друг резервоари с гориво. Също така на барелефа добре се вижда полусфера с орел, който стои върху нея и гледа към „танк“.

Тук се намерили още два типа летателни апарати, а съдейки по тяхната посока, „врагът“ е бил именно „танкът“. Офицер в оставка дори опознал в хеликоптера конкретен модел, производство на САЩ, и написал, че целият набор от йероглифи се доближава до картината на военната операция „Пустинна буря“. Това била единствената война, в която подобен хеликоптер и танкове участвали едновременно.

храм на Сети IТрудно е да се твърди след това, че египтяните не са виждали бъдещето, издълбавайки йероглифи хиляди години преди да бъдат изобретени хеликоптерите. Много хора по цял свят са изследвали тази снимка. Да се опитаме да проведем и ние едно независимо разследване.

храм на Сети I, ЕгипетИ така, подробностите. Редом до хеликоптера ентусиастите виждат танк с дълго оръдие. Под него – може би товарен самолет или подводница.

хеликоптер в храма на Сети IОсобено впечатлителните виждат в десния ъгъл радарна инсталация с антена във формата на чиния. Силно развитото въображение позволява на някои да предполагат, че това до хеликоптера не е танк, а „летяща чиния“.

древен дирижабълдревен храм, хеликоптерЧетвъртият обект се интерпретира и като дирижабъл, и като типично НЛО, и като самолет с голям фюзелаж.

древен храмдревен храмТехниката, явно несъответстваща на времето ,дори не поражда, а подкрепя хипотезата, че древните египтяни са знаели нещо ценно от някоя висока развита цивилизация, съществувала преди. Например от атлантите. Или от пришълци от Космоса, във връзки с които фараоните винаги са били подозирани.

Загадката на „древноегипетския хеликоптер“ е била решена от археолозите от Мюнхенския институт по египтология през 1992 година. Изучавайки картината, учените са стигнали до извода, че тя е дорисувана от времето.

Пукнатините и следите от мазилка са добавили детайли – например несъществуващото витло на „хеликоптера“, оръдието на „танка“, опашката на „самолета“. И „техниката“ е придобила съвременни черти. Всъщност всички тези „конструкции“ преди са били просто йероглифи.

йероглифиОсвен времето е повлияло и това, че текстът всъщност се явява палимпсест, тоест в различно време на един камък са изсичани различни йероглифи.

Текстът на фараона Сети е бил „коригиран“ от неговия приемник Рамзес II. Титлата „този, който отблъснал деветте врагове на Египет“ (деветте лъка)“ била заменена с титлата на Рамзес, „този, който защитава Египет и покорява чужди страни“.

Подобен случаи на узурпация (присвояване) на паметниците на своите предшественици не е единичен.

храмхрамхрамС времето боята на йероглифите е избледняла, паднала е част от мазилката, покриваща стария надпис, и се е получила тази странна комбинация.

Трудно е да се абстрахираме от впечатленията, че тези знаци приличат на съвременна техника. Така е устроено нашето възприятие: в непонятното сме склонни да виждаме преди всичко това, което ни е добре познато.