Бродещите небесни богове

небесни богове
Осакатяването на Уран от Сатурн. Wikimedia Commons

Представете си, че сте в 1000 г. пр. н. е., приблизително преди 3000 години. Нещата са се променили в цивилизования свят. Бронзовата ера си отива и малко по малко навлизаме във времената на желязото. Армиите се стремят да завладяват територии от Близкия изток и Егейско море. Троя и Гърция се разстрисат от граждански войни. Евреите и филистимците се стремят да контролират малка територия, граничеща с Егейско море. В Индия се появява класовата система, разделена на касти.

Измислена е азбуката и тя започва да заменя предишните форми на писане. Много скоро литературата ще започне да се разпространява с бързи темпове, но тя не е единствената – келти, етруски и други започват да мигрират на големи разстояния и да заплашват установения ред в земите, в които пристигат.

В това, което един ден ще бъде наречено Обединеното кралство, лежат руините на Стоунхендж. Древното му предназначение е забравено в мъглата на праисторията и е заменено с ритуалите на келтските друиди.

Но промените стават все по-явни и забързани. В днешни Иран и Ирак вавилонците строят многоетажни кули, наречени зикурати. От върховете на тези кули, древните вавилонски астрономи изследвали небесата. За разлика от техните предци, те не се концентрирали само върху слънцето и луната, а наблюдавали внимателно преместването на звездоподобните обекти, които наричали планети.

За астрономите, разбира се, Земята не била планета. Това бил домът на човечеството и се различавал от небесното царство. Целта на ранните астрономи били видимите с просто око планети, а именно Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн. Наблюденията на вавилонците по-късно щели да доведат до създаване на модели за Слънчевата система.

Рим Гърция Вавилон
Меркурий Хермес Набу
Венера Афродита Ищар
Марс Арес Нергал
Юпитер Зевс Мардук
Сатурн Кронос Ниниб

Вероятно не е просто съвпадение, че всички планети, които се виждат с невъоръжено око, носят имена на класически и предкласически богове и богини. Астрономите жреци успели да убедят много владетели на държави и империи, че тези движещи се светлини в небето всъщност са божествени проявления.

Идентифицирането на планетите с божествени същества не е отличителна черта само на Вавилон, Гърция и Римската империя. По това време подобни методи се наблюдават и в Египет, Индия и Китай. Най-ярката планета, Венера, пък била особено важна за религията на ацтеките и маите в централна Америка.

Вероятно заради популярността на тази система вавилонските астрономи се превърнали в първите астролози. Ако имате пари, може да си поръчате личен хороскоп. Персоналната ви характеристика е изцяло зависима от позициите на планетите в деня на раждането ви. Спокойно можете да планирате ежедневието си чрез тези хороскопи.

Римският бог Юпитер. Wikipedia
Римският бог Юпитер. Wikipedia

В класическия свят много от владетелите не подписвали договор, ако първо не се посъветват с Юпитер. Подготовката за голяма битка пък изисквала допитване до Марс. Ако някой планирал търговска сделка, можел да получи съвет от Меркурий и Сатурн. А дамите, които не са сигурни дали да влязат в любовна връзка, се консултирали с Венера.

Астрологията в съвремието е по-скоро забавление. Но в древния свят позицията на слънцето и дванадесетте съзвездия в деня на раждането са играли значителна роля. Но това не се отнасяло за всички народи, например древните евреи се присмивали на тази практика.

Много преди появата на електричество, древните хора се опитвали да си обяснят изпълненото със звезди нощно небе. Те били много далече от осъзнаването на тези отдалечени светлини и вероятно, за да направят небето по-уютно, го напълнили с герои, богове и демони.

Близнаци в небето

Да вземем предвид съзвездието Близнаци. Двете най-ярки звезди в това зодиакално съзвездие са Кастор и Полукс. Те изглеждат еднакво ярки и се намират наистина близо една до друга. Шумерите ги наричат Великите близнаци.

Статуя на Кастор и Полукс. Wikimedia Commons
Статуя на Кастор и Полукс. Wikimedia Commons

В класическа Гърция и Римската империя тези две звезди са децата на Зевс и Леда. Две момчета, излюпени от едно и също яйце, които стават герои и помагат на Язон в търсенето нз Златното руно. За разлика от безсмъртния си брат, Кастор бил смъртен. Той бил убит в битка и брат му помолил Зевс да го върне към живот. Зевс се отзовал и дори направил Кастор безсмъртен. Оттам те преминали в небесата и се превърнали в звезди.

И други древни култури виждали двете звезди като съзнателни същества. Въпреки че повечето арабски астрономи ги наричали Близнаци, в някои небесни карти са изобразени като два пауна. В древна Индия били наричани Конници.

Седем сестри

Едно от най-известните съзвездия е това на Плеядите. Вижда се със съвсем малко увеличение, било то с бинокъл или малък телескоп. В ясна нощ, далеч от градските светлини, наблюдател с кристално чисто зрение би видял най-много шест звезди от Плеядите. Остава мистерия защо в толкова древни традиции те са наричани Седем сестри. Надали древните хора са имали много по-добро зрение от нас. Остават две алтернативи – или една от ярките звезди е станала по-бледа с времето, или небето над Земята вече не е толкова прозрачно, колкото е било преди.

Плеядите. NASA
Плеядите. NASA

Но не всички култури виждали Плеядите като седем звезди. Някои китайски, японски, аборигенски и индиански астрономи още от тогава виждали шест звезди, които все пак били идентифицирани с жени.

В индийски мит от V век. пр. н. е. е описана връзката между Плеяди и Голямата мечка. Седемте видими звезди от съзвездието Голяма мечка са мъдреци, а звездите от Плеяди са техните жени.

За древните астрономи на инките Плеядите не са били отделни същества. Това били очите на гръмотевичния бог Виракоча.

Богът на слънцето

Някои от митовете за небесата обясняват как се е придвижвал Богът на слънцето. Древните египтяни вярвали, че Ра идва от изток на слънчева лодка и преминава през целия небосвод преди да се прибере. Според гърците Хелиос (също Аполон) се движил с колесница, теглена от четири небесни жребци. Като пример за красотата и влиянието на тази фантастична гледка можем да представим емблемата на мисията Аполо 13. Вижте обаче, че има само три коня. Къде е четвъртият?

 

Емблемата на Аполо 13. NASA
Емблемата на Аполо 13. NASA

Ancient Origins