Древен римски град под арабска крепост в Испания

jimenadelafrontera.es

Откриването на голямо римско селище, неизвестно досега на учените, е истинска сензация в света на археологията. Мястото на многообещаващата находка е градчето Химена де ла Фронтера в южната част на Испания, в Андалусия, съобщава ВВС.

Римският град е бил открит под главната местна забележителност – мавританска крепост от VIII век, построена по време на арабското владичество. Любопитно е, че испанските археолози съвсем наскоро пристъпили към мащабни разкопки, макар че самото откритие е направено преди повече от 10 години, по щастливо стечение на обстоятелствата.

Известно е, че Химена де ла Фронтера е малък град, но много древен. От VIII в. пр.н.е. тук постоянно е живял някой – финикийци, ибери, картагенци и разбира се, римляни. Само материални следи от римско присъствие никой не е откривал досега. В древността Химена е била известна като Оба, а сегашното си име градът е получил по време на арабското владичество, което тук е продължило няколко столетия – от VIII до XV век.

jimenadelafrontera.es
jimenadelafrontera.es

През 750 г. арабите са построили крепост на висок хълм, откъдето се открива гледка към Гибралтар и стратегически важния път от крайбрежието. На смяна на арабите в Испания, както е известно, дошли християните, а в началото на нашия век тихото градче станало любимо на британските пенсионери.

Напливът от топлолюбиви англичани рязко подобрил демографските показатели – през 2000 година населението на града нараснало от 2000 до почти 10 000 души.

Сред новопристигналите се оказал Хамо Сасун, прочут британски археолог. По време на разходка по мавританската крепост 80-годишният учен забелязал нещо „нередно“ – опитът му показвал, че планировката на крепостта не е съвсем арабска, а по-древна – римска. Чак до своята смърт през 2004 година Сасун доброволно се занимавал с изследване на крепостта и хълма, като предавал материали на испанските учени и на местните власти.

Благодарение на наблюдателността и настойчивостта на британския пенсионер станало възможно пълномащабното изучаване на крепостта, подчертава Хуан Мигел Пахуало, координатор на разкопките в Химена де ла Фронтера.

археолозите на мястото на разкопките„На пръв поглед това е типична арабска крепост, леко видоизменена през XIX век. Но стига да се вгледаме по-внимателно и да анализираме видяното, и веднага става ясно: това са руини на много важен римски град“, казва ръководителят на експедицията Мигел Анхел Табалес, професор по археология в Севилския университет.

Съдейки по находките, градът наистина е имал огромно значение за римляните. Те, както и арабските завоеватели по-късно, не са могли да не оценят стратегическото разположение на селището – близостта на Гибралтар и пътя от брега. Учените добавят, че не по-малко важен фактор е била близостта на две реки, а също така и наличието на плодородни земи и пасища около града.

Откритите съоръжения от римската епоха, освен крепостни стени (частично римски, частично арабски), включват главна врата, кули, водопроводна система и голям храм. Всички постройки се отличават с монументалност, което потвърждава значимостта на мястото за Римската империя.

Древноримският град извън пределите на крепостта е останал практически недокоснат – в Средновековието Химена е започнала да се разраства в противоположна посока. „Ако насложим съвременният план на града и крепостта върху плана на типично римско селище, то веднага виждаме публичната зона, местополжението на форума и главната улица, която води началото си в долната част на града. Това означава, че римляните са адаптирали плана на строителство към местната топография“, обяснява Мигел Анхел Табалес.

Римско-арабската крепост в Химена де ла Фронтера, Испания.Независимо от „давността“ на откритието, направено в началото на XXI век от британския археолог Хами Сасун, учените не бързли да пристъпят към мащабни разкопки. Главният проблем е нестабилността на склоновете на хълма. Работата можела да доведе до разрушанате не само на римските артефакти, но и на арабската крепост, която все още е главна туристическа забележителност на града.

Успоредно с разкопките и реставрацията на откритите обекти ще се провежда и укрепване. А също кметът на Химена де ла Фронтера се заклел да обезопаси мястото на разкопките от многобройните иманяри, за които недокоснатият римски град също представлява огромен интерес.

„Римско-арабската крепост олицетворява историческото наследство на Химена и ние не можем да допуснем нейното разрушаване. Крайбрежният път, по който са пътували римските и арабските завоеватели, се явява част от програмата по развитие на туризма в региона, този маршрут ще донесе значителни печали на Химена“, сигурен е кметът Паскуал Колядо Сарайва.