Главата на Шекспир липсва в неговия гроб

Wikimedia

Британски учени са сканирали гроба на Шекспир и са открили, че в нея липсва черепът на драматурга.

На надгробната плоча на великия драматург Уилям Шекспир пише:

„Добри човече, за Бога, страни от това да копаеш тази пръст. Благословен да бъде този, който пощади тези камъни, и проклет да бъде този, който премести костите ми.“

Именно поради тези думи британските учени дълго време се страхували да изследват останките на класика. И все пак наскоро експерти са открили изход от тази ситуация – те са сканирали гроба на Шекспир с радар. Този метод позволил на суеверните учени да не се докосват до останките.

Сканирането било планирано за 400-годишнината от смъртта на Шекспир. В хода на изследванията британските учени са изяснили, че от гроба е изчезнал черепът на Шекспир. „Смятаме, че някой е дошъл и го е откраднал“, казва Кевин Колз, ръководител на археологическата група. Според изследователя черепът е бил откраднат от хора, които са искали да го изучат и да разберат причините за гениалността на автора на „Ромео и Жулиета“ и „Крал Лир“.

Думите на учения се потвърждават от версия, според която главата на драматурга е била похитена още през 1794 г. За първи път тази хипотеза се е появила на страниците на сп. Argosy през 1879 г., но впоследствие я сметнали за лъжлива.

Кражбата на черепи не е толкова рядък случай в историята. Например открадната е и главата от гроба на австрийския композитор Йозеф Хайдн. Но черепът на музиканта все пак бил открит през ХХ век. След като го съединили с тялото, останките били погребани в Айзенщат, Австрия.

В хода на изследването британските археолози изяснили също така, че след смъртта Шекспир бил положен в земята без гроб. Освен това учените потвърдили, че гробът на драматурга се намира на дълбочина по-малко от един метър под пода на църквата. „По-скоро тялото на класика е било загърнато в саван“, добавят авторите на изследването.

Уилям Шекспир е починал на 23 април 1616 година. Съществува доста разпространено мнение, че драматургът е починал на рождения си ден, но историците подлагат този факт на съмнение. Той е погребан в стратфордската църква „Света Троица“.

Шекспир е завещал по-голямата част от своето имущество на по-голямата си дъщеря Сюзана, а на съпругата си Ан е оставил „второто по качество легло с всички принадлежности“.

Някои учени смятат, че с последното си желание класикът е искал да наскърби съпругата си. С тях спорят други експерти, които твърдят, че „второто по качество легло“ е семейното ложе.

Преди началото на изследванията британските учени са разглеждали версията, че под надгробната плоча е разположена семейна гробница, а също и че гробът на Шекспир всъщност е празен.