Хокинг е много далече от истината за „опасните извънземни“

© Stephen Hawkin favorite places

Физикът Стивън Хокинг (Stephen Hawking) е на мнение, че Космосът е населен с разумни извънземни същества, и неговата гледна точка споделят множество учени. Но ако в началото неговите размишления бяха съсредоточени около тяхното съществуване, то сега той много повече се безпокои от тяхното поведение. Възможно е извънземните същества да са опасни.

В кратък документален филм, появил се в мрежата, Хокинг посочва потенциалната опасност за предаване на сигнали към други звездни системи. В края на краищата ние не знаем кой може да населява Космоса и тези същества може да се окажат агресивни.

Ако извънземните ни открият благодарение на изпратените от нас сигнали, те, възможно, ще изпратят срещу нас междузвездна артилерия и ще завладеят нашата планета.

Според Хокинг извънземните цивилизации могат да се окажат много по-развити в сравнение с нас, изпреварвайки ни с много милиарди години. Напълно е възможно те да не изпитват никакво съчувствие към нас и за тях да бъдем не по-ценни, отколкото са за нас обикновените бактерии.

Ако пренебрегнем ценността на бактериите, която всъщност е много значителна, Хокинг е прав: ние нищо не знаем за намеренията на хипотетичните извънземни. Възможно е те да живеят в утопичен рай, за който човечеството винаги е мечтало – на място, където се ценят спокойствието и мирът.

Но не можем да сме сигурни в това. Във всяка Дарвинова система агресивните особи и видове имат преимущество над останалите. Затова предупреждението на Хокинг е съвсем оправдано. Кой ще поиска да влезе в историята като човек, провокирал унищожението на Земята в лекомислен опит да започне междузвезден диалог?

Хокинг твърди, че в даден момент в бъдещето ние ще получим сигнали от извънземни цивилизации. В това се състои и главната задача на изследователския проект по търсене на извънземен живот (Search for Extraterrestrial Intelligence, SETI), където аз се явявам главен астроном: ние използваме гигантски радиоантени в опит да открием сигнали на извънземни цивилизации. Ако експертите на SETI успеят да открият такъв сигнал, много ще им се иска веднага да изпратят отговор – нещо в духа: „Ние сме земляни и искаме да установим контакт с вас.“

Такъв ответен сигнал, който да позволи на извънземните да разберат за нашето съществуване и местонахождение, предизвиква тревогата на Хокинг. Той съветва да си мълчим. Но вече е прекалено късно.

От края на Втората световна война ние транслираме в Космоса телевизионни сигнали, високочестотни сигнали и радарни сигнали. Разбира се, това се прави не за да привлечем вниманието на извънземните – става дума за неизбежно изтичане на радиосигнали в Космоса.

На разстояние няколко светлинни години тези сигнали очевидно ще бъдат изключително слаби и за да бъдат уловени, извънземните ще имат нужда от антени, които много пъти превъзхождат нашите по мощност. Но сложностите, с които извънземните ще се сблъскат в опит да уловят нашите сигнали, бледнеят в сравнение с трудностите, свързани с доставката на оръжие към нашата планета.

Напомням, че нашите най-бързи ракети, колкото и впечатляващи да са те, имат нужда от 80 000 години, за да достигнат до най-близката звезда. Агресивните извънземни очевидно ще имат нужда от доста по-съвършено оборудване. Междупланетните прелети – да не говорим вече за войни – изглеждат проста задача само във филмите.

Тези прости аргументи водят към прост извод. Всяка извънземна цивилизация, способна да заплаши Земята, най-вероятно вече притежава необходимото оборудване за откриване на радиосигналите, които ние разпращаме в Космоса вече няколко десетилетия. Изискваните за тази цел радиотехнологии са значително по-прости от ракетните технологии, необходими за придвижване в Космоса.

И тъй като ние отдавна пълним Космоса с нашите послания, позволяващи да бъде открито нашето съществуване и местонахождение, сега вече е много глупаво да се притесняваме от нови подобни сигнали.

И така, струва ли си да се вълнуваме за бъдещите сигнали, съзнателно изпратени в Космоса? НАСА очевидно не се вълнува: през 2008 година агенцията транслира песен на групата Beatles в посока Полярната звезда. За да достигне този сигнал своето предназначение, са необходими четири столетия.

Космическата агенция очевидно не се безпокои, че частица поп култура може да накара извънземните да унищожат нашата планета.

Да, всичко е възможно. Но това изобщо не значи, че всичко е правдоподобно. Безспорно марсианци биха могли да нападнат Земята в близко бъдеще. Но тази мисъл не може да ме лиши от сън нощем. И не бива да тревожи и вас.

Ако Хокинг наистина толкова силно се притеснява от това, възможно, си струва да се убеди, че неговият документален филм няма да попадне в Космоса.

Сет Шостак, The Guardian