Империята на инките: разделение и упадък

Империята на инките
Портретите на Уаскар и Атауалпа от перуански пощенски марки, издадени през 2004 г. Stamps Peru

На 26 юли 1533 г. последният владетел на империята на инките – Атауалпа – е убит от испанските конкистадори. Екзекуцията е извършена с гароте – метална връв, използвана за удушаване. Това било и краят на великата империя на инките и началото на испанското завоевание в този регион на южна Америка.

Само година по-рано, Атауалпа излиза като победител от кървава гражданска война със Сапа Инка („единствените инки“). Тази война е позната на историята като Гражданската война на инките, Династическата война, или Войната между двама братя.

Войната започва след смъртта на Уайна Капак от Сапа Инка и неговия пряк наследник Нинан Куйочи през 1527 г. Двамата мъже най-вероятно са починали от едра шарка – заболяване, което се разпространило сред коренното население заради нахлуването на испанци на континента.

Уайна Капак. Wikimedia Commons
Уайна Капак. Wikimedia Commons

Сапа Инка обикновено предавали трона на най-възрастният син. Но в случая на Капак, неговият най-възрастен син е починал малко преди него. Уайна Капак решил да раздели империята между другите си двама синове – Уаскар и Атауалпа.

Баща им вероятно се е надявал те да управляват в хармония, но това не се случило. Уаскар виждал армиите на Атауалпа като заплаха за трона си и затова решил да удари пръв, правейки опит да завладее Кито.

Първоначално този ход изглеждал успешен – войските на Уаскар победили врага и пленили Атауалпа близо до Томебамба. Атауалпа обаче успял да избяга и се завърнал в Кито, за да събере войските си. Тогава Уаскар се опитал да завладее столицата на Атауалпа, но бил победен и отблъснат на юг.

Един от генералите на Атауалпа. Картина на Хосе Йепес от 1925 г. Wikimedia Commons
Един от генералите на Атауалпа. Картина на Хосе Йепес от 1925 г. Wikimedia Commons

Поданиците на империята започнали да презират Уаскар, особено след като станало ясно, че той е убил двамата лордове, които ескортирали тялото на баща му. Лордовете били високопоставени аристократи от Куско. Аристокрацията изтръпнала още веднъж, когато Уаскар заплашил да изгори императорските мумии и да вземе съкровищата им.

Също така се носели слухове, че Уаскар убива пратениците на Атауалпа. На тези пратеници, които носели подаръци, Уаскар отрязвал носовете и ги връщал обратно с разкъсани дрехи.

Илюстрация на пратеник от империята на Инките. Казвало се, че са способни да преминават разстоянието от Куско до Кито само за седмица. Wikimedia Commons
Илюстрация на пратеник от империята на Инките. Казвало се, че са способни да преминават разстоянието от Куско до Кито само за седмица. Wikimedia Commons

Възможно е и това да не е било точно така, защото, както знаем, историята се пише от победителите, а гледната точка на Уаскар е загубена завинаги от аналите на историята.

През 1532 г. армията на Атауалпа побеждава в решаваща битка в покрайнините на Куско и Уаскар е взет като военнопленник. По същото време започнали да прииждат слухове за странни бледи мъже с „вълна на лицата“. В този момент Атауалпа нямал представа, че щастието му ще е кратко и тези бледи мъже ще превземат империята му, както и в крайна сметка ще станат причината за смъртта му.

Малко след победата на Уаскар, Атауалпа също е пленен, този път от испанците. И така, Войната между двамата братя не завършва с обединението на империята, а с нейното завземане от испанските конкистадори.

Ancient Origins