Изчезналата Атлантида на пясъците

Художествено изображение на Ирам. © RogerMV

В литературата за миналите цивилизации често се споменават загубени градове. Най-известният от тях е легендарната Атлантида, погълната от морето и загубена завинаги.

Но историята за Атлантида не е уникална – други култури имат сходни легенди за градове, изчезнали под водата, под пясъците на пустините или погребани под дебел слой растителност.

Повечето от тези легендарни градове никога не били открити, но с помощта на нови технологии някои от тях са намерени, а други чакат своя час.

Ирам: Атлантида на пясъците

Арабия също има легенда за загубена цивилизация, така наречената Атлантида на пясъците – загубен град, за който се споменава в Корана. Той също е известен като Ирам.

В Корана се казва, че Ирам е украсен с високи сгради и е населен с хора, известни като Ад. Тъй като те се отвърнали от Аллах и станали безнарвствени, пророк Худ бил изпратен, за да ги призове да се върнат към поклонение пред Аллах. Но народът на Ирам не вслушал в думите на Худ. В резултат хората били застигнати от наказание – пясъчна буря била изпратена в града, тя продължила седем нощи и осем дни. След това Ирам изчезнал в пясъците, сякаш никога не е съществувал.

От една страна, историята на Ирам говори, че хората трябвало да се прекланят пред Аллах, а не да се държат високомерно. От друга страна, може да има известна истина в тази история и мнозина смятат, че такъв град някога наистина е съществувал.

Скица на древния град Ирам.
Скица на древния град Ирам.

В началото на 90-те години екип археолози начело с Николас Клап, археолог любител и режисьор, обявил, че е открил загубеният град Убар, който бил идентифициран като Ирам.

Това било постигнато с помощта на дистанционно сондиране от спътници на НАСА, данните от програмата Landsat и снимки, направени с помощта на космическата совалка „Чалънджър“.

Тези ресурси позволили на археолозите да възстановят старите търговски маршрути и точките, в които те се събират. Една от тези точки бил известният кладенец в Шиср, провинция Дофар в Оман.

По време на разкопките там открили голяма осмоъгълна крепост с високи стени и кули. За съжаление голяма част от крепостта била разрушена при пропадане в карстова дупка.

И така възможно ли е град Убар да е идентичен на Ирам? Възможно е и да е така. И все пак още една хипотеза предполага, че Убар не е митичният град, а Omanum Emporium, отбелязан на картата на Арабия, съставена от Птолемей във II в. от н.е.

Стари камилски следи сочат, че в Убар е имало търговия, най-вероятно с тамян. В древността Арабия била добре известна с производството на тамян – ценен и важен природен ресурс, използван за религиозни церемонии. По такъв начин градът се е образувал на кръстовището на маршрутите на керваните.

Остава неясно съществувал ли е в действителност Ирам, или Убар и Ирам са един и същи град. Възможно е историята за Ирам да е била вдъхновена от град Убар. Търговци и пътешественици, преминаващи покрай руините на Убар, са били озадачени от това, което се е случило с този град.

С времето се появили разкази за раса хора, които предизвикали Аллах и били наказани за греховете. Така че възможно е Убар да не е легендарният град, споменаван в Корана, и истинският Ирам, погребан под пясъците, все още да очаква да бъде открит.

Ancient Origins