Йоци скоро ще пропее

Гласът на Йоци, или Ледения човек, загинал в Алпите преди 5300 години, може да прозвучи отново. Учените твърдят, че са открили начин да възстановят звуците, които е издавал приживе древния човек, превърнал се в една от най-прочутите мумии в света.

Те постигнали такъв резултат с помощта на компютърна томография на гласовия апарат на мумията, заявил отоларинголог от болницата Сан Маурицио в Болцано. Сега изследователите, сред които са учени от университета на Падуа, работят над създаването на звукови файлове, възпроизвеждащи гласа на Йоци.

Учените използват физическата информация за гърлото на мумията и я съпоставят с данните за това, как влияе това върху акустичната енергия, която той би могъл да генерира. Възпроизвеждането на гласа, замлъкнал преди 5300 години, ще стане с помощта на синтезатори, пише Daily Mail.

Йоци е ледена мумия на човек от епохата на халколита, открита през 1991 година в Тиролските Алпи на височина 3200 метра. Възрастта на мумията, определена по радиовъглероден метод, е 5300 години. В Австрия я наричат Йоци, а в Италия мумията е известна като Симилаунски човек или Тиролски леден човек. Йоци е най-старата мумия на човек, откривана в Европа.

За 25 години учените са напреднали съществено в изучаването на мумията – изучили са неговия геном и родословие, възстановили са външността му и са изучили недъзите, от които е страдал той приживе.

Йоци е бил висок приблизително 165 см, теглото му е било около 50 килограма, възрастта – 45-46 години. При откриването мумията е тежала 38 кг. Анализът на прашец и зъбния емайл е установил, че Йоци е прекарал недалеч от днешното градче Велтурно, северно от Болцано, а след това е живял в долини, намиращи се на 50 км северно.

След изследването на пропорциите на пищялите, бедрата и таза учените са стигнали до извода, че Леденият човек често се е придвижвал по хълмиста местност. Такава степен на подвижност не е характерна за другите европейци от медния век. Вероятно е той да е бил пастир във високопланинските райони.