Кахокия – един от най-големите градове в древността

Кахокия
Илюстрация на града Кахокия.

Един от забравените градове на американския континент – Кахокия – е най-сложно устроения древен археологически комплекс на север от предколумбийските градове в Мексико. Бил е населяван вероятно от най-напредналата цивилизация, намираща се между мексиканската пустиня и северните части на САЩ.

Археолозите смятат Кахокия за една от най-могъщите колонии в мисисипската култура. Цивилизацията е процъфтявала 500 години преди пристигането на европейците. Оригиналното име на града е мистерия. Името, с което назоваваме територията,  идва от племето Кахокия – първите хора, които френските пътешественици открили в региона.

Смята се, че първите заселници идват през VIII век и цивилизацията им се разраства драстично до 1050 г. Открити са археологически доказателства, че районът е бил населен още преди 3200 години, но градът е създаден много по-късно – в период, който не се обуславя с големи промени, а по-скоро с продължително развитие в разбирането за каменните инструменти, кожарството, текстилното производство, култивирането на растенията и построяването на жилища.

NG STAFF / GREG HARLIN
NG STAFF / GREG HARLIN

Археолозите отбелязват, че не е задължително заселниците на Кахокия да са потомци на първоначалните заселници от мисисипската епоха. С течение на времето регионът е бил населяван от различни племена.

Цивилизацията на Кахокия не е оставила след себе си никакви писмени сведения, но са открити много артефакти, включително глинени, каменни, медни, и дървени съдове.

Но развитието на кахокийците не спира дотам – градът, който са построили, е един от най-големите и сложно устроени в цяла Америка. Площта му е 5.6 квадратни километра, а на територията му се извисяват 80 хълма. Археолозите смятат, че в миналото градът е бил още по-голям – с двойно по-голяма площ и стотици сгради с различни функции.

Смята се, че в разцвета си градът е приютявал около 15 000 души, въпреки че общото население на региона е наброявало 40 000. Дори има теории, че в този период това е бил най-големият град на целия континент.

За център на древния град се счита Хълмът на монаха. Домът на главния жрец се е намирал на върха на хълма и е представлявал храм, направен от дървен материал.

IRA BLOCK, NATIONAL GEOGRAPHIC
IRA BLOCK, NATIONAL GEOGRAPHIC

Социалната структура на древна Кахокия е наподобявала тази на обществото на маите и древните египтяни – йерархична аристокрация и пролетариат от роби.

Упадъкът на Кахокия е много рязък – към XIV век обществото се разпада и градът е изоставен. Подобно на маите и юкатанската цивилизация, главните фактори за внезапния упадък били прекаленото изразходване на природните ресурси, изключително грандиозните архитектурни проекти, сушата и пренаселването.

Ancient Code