Какво е погубило цивилизацията на Великденския остров?

© Christian Wilkinson, My Shot/ National Geographic
© Christian Wilkinson, My Shot/ National Geographic

Загадъчната цивилизация от Великденския остров, оставила след себе си множество каменни великани, едва ли е изчезнала в резултат на военен конфликт.

За това говори анализът на накрайници на обсидианови копия от острова, твърдят археолози в статия, публикувана в сп. Antiquity.

„Практически всяка вещ може да се използва като копие и почти всеки предмет може да стане оръжие на убийство. Но когато водите война, то вашето оръжие трябва да съответства на някакви критерии – истинското оръжие винаги е приспособено за решаване на една задача – убийството на противника. Копията „мата’а“ от Великденския остров лесно могат да ранят човек, но не и да го убият“, казва Карл Липо (Carl Lipo) от университета в Бингхемптън, Великобритания.

Великденският остров е едно от най-загадъчните места на Земята, където преди около две хилядолетия е съществувала странна цивилизация на полинезийци, оставила след себе си многобройни следи във вид на гигантски великани – моаи, които според учените представляват обожествени фигури на предците и роднините на древните жители на острова.

Рixabay.com
Рixabay.com

Тази цивилизация е изчезнала от лицето на острова още преди тук да пристигне човека, а като причини се смятат две неща – изтощените ресурси в резултат на хищническо изтребване на горите и животните от полинезийците и свързаната с това война между различните племена аборигени.

Преди пристигането на европейците те са довели до пълно изчезване на културата на моаите и замяната ѝ с доста войнствената и примитивна култура на „птицехора“. Окончателно останките от цивилизацията на Великденския остров са били унищожени в средата на XIX век, когато островът фактически е бил окупиран от търговци на роби. Благодарение на унищожението на културата уникалната система от писменост на острова досега не е разшифрована от учените.

Липо и колегите му са установили, че войната не е била главната причина за изчезването на цивилизацията на острова, като изучили четиристотин „мата’а“ – предполагаеми накрайници на бойни копия от вулканично стъкло, които са ползвани от древните жители на острова.

Рixabay.com
Рixabay.com

Както показал анализът, „мата’а“ едва ли са били главен инструмент за водене на война между племената на острова. По своите „тактическо-технически характеристики“ тези оръдия на труда са отстъпвали силно дори на най-примитивните каменни инструменти, тъй като просто не са били приспособени за максимално ефективно умъртвяване на противника.

Според учените „мата’а“ не са били бойни инструменти, а оръдия на труда за обработване на земята и един от инструментите за нанасяне на татуировки или обработка на храна. Такова обяснение добре се вписва във факта, че тези обсидианови накрайници се откриват от учените фактически по цялата територия на острова.

Всичко това, както смята Липо, говори, че жителите на остров Пасха не са водили мащабни и постоянни военни конфликти помежду си. Очевидно залезът на тяхната цивилизация е бил свързан с други причини, вероятно с изчерпването на ресурси и пристигането на първите европейци на Великденския остров.

РИА Новости