Кодекс Мендоса и странната му история

Кодекс Мендоса
Списък с данъците, които завладените градове трябвало да плащат на империята на ацтеките. Wikipedia

Този интересен документ, наречен Кодекс Мендоса, е ацтекски ръкопис, създаден около 20 години след испанските завоевания в Мексико. Направен е за свещения римски император и крал на Испания Чарлз V.

Кодекс Мендоса е нарисуван на европейска хартия и в европейски стил, за разлика от предколумбовите книги, създавани от коренното население на Мексико, за които е използвана еленска кожа или дървесна кора.

Основаването на Теночтитлан и завладяването на Колуакан и Тенаюкан. Wikipedia
Основаването на Теночтитлан и завладяването на Колуакан и Тенаюкан. Wikipedia

В Кодекс Мендоса е описана цялата история на владетелите на ацтеките и техните завоевания. Също така има изготвени списъци с данъци, плащани от завладените племена, както и описания на ацтекското ежедневие. Към цялата тази информация са добавени обяснения и коментари на испански език.

Древният документ носи името на Антонио де Мендоса (Antonio de Mendoza), който по това време бил вицекрал на Нова Испания. Много е вероятно точно той да е наредил създаването на интересния ръкопис. Кодекс Мендоса е направен в Мексико Сити и е изпратен по море към Испания. За нещастие на Чарлз V корабът бил нападнат от френски пирати и кодексът, наред с останалата плячка, били отнесени във Франция.

Управление и завоевания на Аксаякатл.
Управление и завоевания на Аксаякатл.

Там попаднал в ръцете на Андре Тевет (André Thévet), който бил космограф на френския крал Хенри II. Тевет написал името си на пет различни места в ръкописа, на две от които имало и година – 1553. След това Кодекс Мендоса e купен от англичанина Ричард Хаклуйт само за 20 франка. През 1616 г. е даден на човек на име Самюел Пърчис, който пък от своя страна го дал на сина. Така ценният ръкопис на няколко пъти сменил притежателя си, докато най-накрая не попаднал в Бодлиевата библиотека на Оксфордския университет през 1659 г.

До 1831 г. никой дори не знаел, че Кодекс Мендоса се складира в библиотеката. Тогава ирландският антиквар Едуард Кинг го преоткрил и отново привлякъл вниманието на изследователите.

Замъкът на Моктезума. Wikipedia
Замъкът на Монтезума. Wikipedia

Изпълненият с цветни изображения ръкопис е ключов източник на информация за културата и обществото на ацтеките. Това, което прави Кодекс Мендоса още по-важен от историческа гледна точка, е, че всъщност много малко ръкописи от този период са стигнали до нас.

The Ancient Ones