Колко тайни още крие Древен Египет?

Рixabay.com
Рixabay.com

Последните изследвания установиха наличието на тайни стаи в гробницата на Тутанкамон. Сега учените искат да проведат допълнително изследване, за да потвърдят своето откритие.

Гробницата на Тутанкамон и до днес е загадка за учените, независимо че вече е доста добре изследвана. Археолозите не могат да отговорят на въпроса: защо при огромните външни параметри отвътре тя има много скромни размери. Сега тази загадка е напът да се изясни.

Но не само гробниците в Долината на царете вълнуват учените. На платото Гиза има други постройки, които представляват голям интерес за историците – загадъчните пирамиди.

От много години изследователите се вълнуват от въпроса: кой и кога е построил тези грандиозни съоръжения, които е невъзможно да се пресъздадат дори с помощта на съвременните технологии.

Според официалната египтология всички пирамиди, включително трите големи на платото Гиза, са построени от древните египтяни. Тоест, че те са изградени от фараоните от IV династия от епохата на Древното царство, за да поразяват потомците с величието на почиващите в тях владетели. Но алтернативните историци изцяло опровергават тази теория.

Привържениците на алтернативните версии отбелязват, че в пирамидите на Гиза, Дашур, Мейдум отсъстват надписи и украси, а това изобщо не е характерно за древноегипетските погребения.

Всички гробници на фараони са изписани ярко, като около пирамидите на Гиза има немалко съоръжения действително от IV династия с достоверни надписи. Тогава защо в най-голямата пирамида се наблюдава пълното им отсъствие? Освен това в текстовете от епохата на Древното царство няма и дума за строителството на пирамидите.

И накрая под въпрос остава как древните египтяни, без технологии, са поставяли един върху друг хилядите каменни блокове и са ги вдигали на голяма височина. Освен това варовиковите камъни с тегло два и половина тона са толкова плътно прилепнали един към друг, че между тях не може да се прокара дори острие на нож. Ако египтяните са построили пирамидите за 20 години, то излиза, че ежедневно те трябва да са качвали по 346 блока.

Според една от алтернативните версии пирамидите са били построени от древна високоразвита цивилизация. Според тази версия хората от тази цивилизация са били гиганти. Те са увесили над соята част от континента образувание във вид на изкуствен спътник с форма на пирамида. С негова помощ те можели да летят, да управляват времето и гравитационното поле, както и да преобразуват космическа енергия.

Според легендите тези хора били обсебени от алчност и те започнали да събират все повече енергия. Земята не се справяла с преработката на такова количество вещество, в резултат на което настъпило изместване на континентите, а цивилизацията потънала под вода и се удавила.

След това земята отново се издигнала, разкривайки величествените съоръжения на древната цивилизация. Тази версия се подкрепяла от това, че в основата на пирамидите са открити морски раковини. Освен това по цял свят и до днес се откриват гигантски човешки скелети.

Днес продължава да липсва уверена гледна точка по въпроса за строителството на пирамидите. Именно поради тази причина възникват разнообразни теории, включително и най-екзотични. Но едно може да се каже със сигурност – пирамидите не са построени от древните египтяни.

Фактите, несъответстващи на версията на официалната египтология, са вече толкова, че не може да бъдат игнорирани. Може би скоро учените ще преразгледат традиционния подход към строителството на пирамидите и ще повярват в привидно невъзможното. Може би тогава ще разберем нова история, която излиза извън рамките на съществуващите представи.