Копия на арката от Палмира вдигат в Лондон и Ню Йорк

© Paul Stocker / Flickr

През април 2016 г. на площад Трафалгар в Лондон и на Таймс скуеър в Ню Йорк ще се появи древен обект, пресъздаден със съвременни технологии. Става дума за пълноценно копие на арката от храма Бел в сирийската Палмира, съобщава The Times.

Това е 15-метрова арка, вероятно един от малкото съхранени детайли на езически храм, построен през 32 г. от н.е. Доскоро храмът Бел, както и други известни паметници на Палмира, привличаше вниманието на учени и туристи. На 30 август 2015 година той беше взривен от терористите на Ислямска държава. Централната част на сградата беше унищожена напълно, но входната арка, съдейки по сведенията, е устояла, независимо от повредите.

Ислямистите от ИД, завзели Палмира през май 2015 г., периодично изтриват от лицето на Земята историческото наследство на града и света (древните паметници на Палмира влизат в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО). Загубеното в Палмира продължава списъка от варварски унищожения на древните паметници на Мосул, Нимруд и Хатра.

2000-годишната арка, пресъздадена на най-известните площади на Лондон и Ню Йорк с помощта на съвременни технологии, ще стане „акт на съпротива“ на опитите на ИД да изтрие доислямската история на Близкия изток, смятат авторите на идеята – основателите на Института за цифрова археология (IDA), американският археолог Роджър Майкъл (Roger Michel) и английският физик Алекси Кареновска (Alexy Karenowska).

Институтът за цифрова археология е съвместен проект на университетите на Харвард и Оксфорд, създаден в сътрудничество с Музея на бъдещето в Дубай. IDA е създаден през 2012 година и първоначално се занимавал със строго научни въпроси – въвеждането на цифрови технологии и 3D печат за изследователските задачи на археолозите и запазване на артефактите.

Но ситуацията се променила и сега учените са принудени да работят активно. „Ако не сме в състояние физически да защитим обектите на Земята, можем поне да направим и съхраним техни детайлни цифрови модели“, обяснява Роджър Майкъл, изпълнителен директор на IDA, пред ВВС.

През 2015 г. Институтът за цифрова археология, в сътрудничество с ЮНЕСКО, стартира проект по цифрово спасяване на паметниците, намиращи се в рисковата зона в Близкия изток и Северна Африка.

Физикът и инженер Алекси Кареновска, главен технически специалист на IDA, е разработила технология, позволяваща да се снижи стойността на производство на 3D камери за работа в полеви условия. 5000 портативни 3D камери са били произведени в Китай и след това предадени на доброволци в регионите – неголеми местни музеи, неправителствени организации и обикновени хора, готови да помогнат в съхраняването на културното наследство на своите страни.

Тези камери не са толкова точни като професионалните лазерни скенери, но имат други достойнства. Преди всичко това са мобилност и простота на използване без специална техническа подготовка. Отчетени са всички особености на заснемане в горещи точки – тези 3D камери са удароустойчиви, снабдени с батерии за продължителна работа и устройства за съхранение на голям обем данни, тъй като точките на достъп до интернет в тези региони са малко, а връзката – нестабилна.

Получените изображения ще се качват в базата данни на IDA Million Image Database и впоследствие могат да бъдат използвани както за научни изследвания и образователни програми, така и за оценка на състоянието на историческите обекти и дори тяхната триизмерна реконструкция в естествена големина.

Храмът Бел в Палмира беше разрушен, преди да бъде пуснат спасителният проект на IDA, затова в базата данни на Института няма негови триизмерни изображения. Но учените са успели доста точно да пресъздадат паметника в цифров вид след обработка на няколко хиляди обикновени снимки.

„Смятайте това за наше политическо заявление, призив към действие, поредния опит да се привлече вниманието към случващото се в Сирия, Ирак и Либия. Това е нашето послание към джихадистите: „Ако вие разрушавате, ние можем да построим всичко отново.“. Значението на тези градове за световната култура е огромно. Ние искаме да върнем на хората тяхната гордост и човешко достойнство“, казва Майкъл пред The Times.

По думите на Алекси арката на храма Бел ще бъде създадена въз основа на компютърна визуализация, а частите ѝ ще бъдат „разпечатани“ на 3D принтер, след което обектът ще бъде монтиран на Таймс скуеър и Трафалгарския площад.

Предполагаемият вид на арката от храма Бел на Трафалгарския площад в Лондон. © Institute for Digital Archaeology
Предполагаемият вид на арката от храма Бел на Трафалгарския площад в Лондон. © Institute for Digital Archaeology

Пресъздаването на паметника, вече станал обект на терористите от ИД, може да е свързано с последствия, признава Кареновска, но уверява, че рисковете не бива да се преувеличават – всички хора и организации, включени в проекта, планират своите действия внимателно и всекидневно.

Очаква се копията на арките на храма Бел в Лондон и Ню Йорк да станат централно събитие в Световната седмица на културното наследство, която ще се състои през април 2016 г.