Крал Артур – истина или мит?

Крал Артур, Камелот, Мерлин
Крал Артур и Мерлин

Повтаряйте достатъчно дълго една история и тя ще стане факт.
Тази история със сигурност се отнася до средновековната легенда за Крал Артур, героичният владетел на Камелот, за когото се смята, че триумфирал над германските нашественици, създал рицарите на Кръглата маса и бил предаден от своята съпруга кралица Гуинивиър, която завързва любовна връзка с единият от рицарите – сър Ланселот. След като Крал Артур извадил омагьосаният меч Ескалибур от скала, до него застава за съветник великият магьосник Мерлин. Накрая когато Крал Артур е ранен в битка, той е отведен на остров Авалон, където изчезва в мъглата на времето.

Найстина ли се е случило всичко това?
Както при много фолклорни приказки, и приказката за Крал Артур е пълна повече с фантастика и магия, отколкото с истина. Това е история, която се е появила на много места в литературата. Споменавания на Артур има в текстове от IX-X в. Той играе основна роля в „Джефри от Мномут“ (Историята на кралете на Великобритания), произведение от XII в., което днес се счита за повече измислица, отколкото за реален исторически документ. Все пак до сега не е открито окончателно доказателство за съществуването на този легендарен крал. Разбира се, но никой до сега не е доказал и, че той не съществува. Както в по-голямата част от световната митология и в Артурската легенда съществува зрънце истина. Историците имат аргументи, че Артур от легендата е бил романо-британски крал от V в. на име Риотамус или шотландският цар Артур от VI в., както и още няколко други предположения от истинската история. Някои учени смятат, че магьосникът Мерлин вероятно произлиза от уелската легенда за пророка Мирддин.

Легендата разказва, че Крал Артур умира на остров Авалон, но точното място на този остров, ако действително е съществувал остава неизвестно. Преди 800 години местните жители на днешен Глостънбъри – Англия, започнали да твърдят, че именно техният град е бил остров Авалон. В доказателство за тези твърдения, те привеждат, че Глостънбъри, който е висок хълм някога бил заобиколен от блато и това бил островът от легендата. През 1190 година, монасите от абатството в Глостънбъри твърдят, че са разкопали ковчег, който съдържал останките на Крал Артур и неговата съпруга Кралица Гуинивиър, и кръст който ги идентифицира. За съжаление историците са скептични към тази находка и този факт, защото това изявление от монасите се случило именно когато те били във финансово затруднение. То било породено от голям пожар възникнал в абатството им и нуждата от събирането на пари за възстановяването на манастира ги притискала да измислят всичко това за да привлекат посетители и техните пари. В днешно време мистерията би могла да бъде разгадана, след като се направи ДНК тест на костите и анализ на кръста, но за съжаление те се загубили с времето. Още информация относно гробът на Крал Артур можете да намерите в статията ни – „Гробът на крал Артур е средновековна измама“

На хълм около Съмърсет – Англия е открита древна крепост наричана замък Кейдъри. Някои учени смятат, че именно този замък е легендарният Камелот ( повече за Камелот може да прочетете в статията ни „Съществувал ли е наистина Камелот?“) на крал Артур.
Английският историк от XVI в. Джон Леланд пръв предложил тази хипотеза и с времето тя останала. Археолозите са открили доказателство, че крепостта е построена около III-IV в. пр.н.е., като през VI в и бил направен голям ремонт и служела като кралски замък. От стратегическа гледна точка би имало смисъл на хълма да се построи замък, който да предлага защита от нападатели в низините. Дали обаче кралят, който живял там, е Артур от легендата е спорно.

Не малко са и митовете около Крал Артур и някои библейски персонажи и артефакти. Едни твърдят, че рицарите от Кръглата маса безкрайно търсели Светият Граал, но така и не го намерили. Друг мит пък разказва, че Йосиф от Ариматея, който в Библията дарява собствената си гробница за да бъде положен в нея Исус взима Граала и отпътува за Великобритания. Установява се в Глостънбъри и скрива Граала в кладенец в подножието на свещеният за града хълм. Легендата разказва, че водата в кладенеца била топла и червена, защото съдържала капки от Христовата кръв. Като опровержение на този мит учените дават аргументи, че в древните исторически текстове, никъде не се споменава Йосиф от Ариматея да е пътувал до Великобритания. Относно червеният цвят на водата, обяснението e, че ако във водата има наличие на желязо то обяснява червеният й цвят.

Дали Крал Артур е действителна личност или измислен персонаж предстои времето да го докаже. Каквато и да бъде обаче истината в действителност, тази легенда ще си остане една от най-пленяващите истории в човешката история.

Още по темата може да прочетете тук: https://www.history.com/news/was-king-arthur-a-real-person