Легендарни загадъчни народи на древността

Древният свят е бил населяван от голямо количество народи, които са повлияли на формирането на по-късните цивилизации.

Много от тях са изчезнали, но свързаната с тях култура ни кара да ги помним и до днес.

Ахейци

Ахейците са били на извора на древногръцката цивилизация. В „Илиада“ Омир нарича ахейци всички на полуостров Пелопонес. Историците се разминават в мненията как са се появили ахейците. Според едни първоначално те са обитавали бреговете на Дунав, други казват, че са дошли от Северното Черноморие.

АхейциКато се установили на Крит, ахейците станали основоположници на Микенската цивилизация. Откритите от археолозите микенски дворци коренно са се отличавали от съществуващите по-рано на острова – те са представлявали истински цитадели. Съдейки по всичко, ахейците са били доста войнствен народ – те не само са осъществявали експанзия в съседните държави, но и са воювали помежду си.

През XV–XIII в. пр.н.е. ахейските държави достигат своя разцвет. Създали мощен флот, ахейците започват активно да колонизират Мала Азия и Южна Италия. Ахейците мореплаватели разгърнали широка търговска мрежа по цялото Средиземноморие, което впрочем не им попречило да се занимават с пиратство.

Олмеки

Ако се вярва на ацтекските легенди, то олмеките са първият цивилизован народ на Централна Америка. Около 1500 г. пр.н.е. те се установили на брега на Мексиканския залив и заемали територията на съвременните щати Веракрус и Табаско.

ОлмекиПрез 1902 г. мексикански селянин случайно се натъкнал в нивата на нефритена фигурка, изобразяваща жрец в маска с патешки клюн. Като изучили находката, специалистите били удивени – на нея били открита писменост на маите, но датировката на фигурката се оказала значително по-стара, а мястото на нейното откриване – много по-далече, отколкото това било характерно за артефакти от културата на маите.

С този въпрос се заел американският археолог Джордж Вайян. Той прекрасно познавал културата на древните народи на Мексико – ацтеки, толтеки, сапотеки, маи, но нито една от тези култури не могла да бъде автор на изящните нефритени фигурки. Тогава ученият решил да провери древните предания за „жителите на страната на каучука“ и наистина – всички археологически находки точно съответствали наа мястото на обитание на олмеките. Така през 1932 година народът призрак придобил свое място в историята.

Финикийци

Високият и мургав народ – „фойникес“ (пурпурен), както били наричани финикийците от гърците – живял на територията на съвременен Ливан и според Херодот дошъл тук от Северозападна Арабия. Съвременните генетици сочат родството на финикийците с народите на Кавказ.

ФиникийциГърците във възторжени тонове описвали богатите, кипящи от живот финикийски градове. Там можело да се купи всичко, което съществувало в древния свят – от екзотични плодове до разкошни вази, от накити до произведения на изкуството.

Съдейки по исторически документи, финикийците били първите, които заобиколили африканския континент. Разполагайки с мощен флот, който по качество и количество превъзхождал корабите на съседните страни, финикийците всъщност станали търговски монополисти на Средиземноморския регион.

Освен това Финикия много бързо се превърнала в мощна колониална държава, но за разлика от европейските държави финикийците не водели завоевателни войни, а заселвали изключително крайбрежните райони за удобно водене на търговия. Финикийците са известни и с това, че се отказали от акадския клинопис и създали свое линейно писмо. Възникналата от линейното писмо азбука станала основа за писмеността на европейските и значителна част от източните народи.

Филистимци

Филистимците са най-загадъчният народ в библейския Ханаан, който коренно се различавал от семитското население на този регион. В Библията се казва, че този народ произхожда от остров Кафтор – от съвременен иврит се превежда като Крит. За критските извори на филистимците свидетелстват и египетски ръкописи.

ФилистимциНо част от учените отъждествяват филистимците с пеласгите, които, според една от версиите, се явяват индоевропейски народ. Впрочем крито-микенският произход на филистимците се потвърждава от археологически находки. Според археолози слоят на материалната култура на филистимците изобщо не прилича на ханаанската.

Филистимската керамика и оръжие имат доста по-голямо сходство с крито-микенските артефакти. През около 1080 г. пр.н.е. започва експанзията на филистимците, подчиняващи древноеврейски градове. Чак след 75 години филистимската хегемония била прекратена от цар Давид. Оттогава филистимците постепенно се асимилират със семитските племена и скоро от могъщия народ остава само названието.

Шумери

Дълго време историята мълчала за шумерите. За тях нищо не съобщават нито гърци, нито римляни, нито по-древни цивилизации. Чак в средата на XIX век учените доказали, че в Междуречие (Месопотамия) е съществувала държава, чиято възраст достига 6000 години. Именно от нея Вавилон и Асирия са наследили своята култура.

ШумериШумерите се оказали пионери в много области. Те първи изобретили писмеността, известна като клинопис, и създали първообраза на съвременните библиотеки. Именно шумерите се явяват автори на най-древните достигнали до нас литературни произведения.

На шумерите принадлежи най-древният медицински трактат – може с увереност да се каже, че това е първата фармакопея в историята на човечеството, съдържаща описание на лекарствени препарати. В шумерските медицински справочници може да се намерят сведения не само за терапевтичните методи за лечение, но и детайли за хирургична намеса, такива като ампутация на крайници или отстраняване на катаракта.

Жителите на Древен Шумер са се научили да получават бронз, и то със съотношение на мед и олово, които се използват и днес. Шумерите са имали много по-обширна представа за нефтените продукти, отколкото следващите цивилизации. А познанията на шумерите по математика и астрономия поразяват и до днес.

Етруски

Древните етруски неочаквано са възникнали в човешката история, но така внезапно са се и разтворили в нея. Според археолозите етруските са заселвали северозападната част на Апенинския полуостров и са създали там доста развита цивилизация.

ЕтрускиЕтруските в голяма степен са повлияли на културата на Древния Рим – сводове, гладиаторски боеве, гонки на колесници, погребални обреди – това е непълен списък на наследството на Рим от своите предшественици.

Освен това историците твърдят, че римските цифри по право следва да се наричат етруски. Именно етруските са основали първите градове на територията на Италия.

Съществуват няколко хипотези за съдбата на етруските. Според една от тях те са се преселили на изток и са станали родоначалници на славянския етнос. Някои учени твърдят, че етруският език по своята структура е много близък до славянския.

Италианският филолог Себастианон Чиампи предложил за разшифровка на етруския език да се опираме не на гръцки и латински, а на славянските езици. По-конкретно, използвайки полски език, той с учудване открил, че някои етруски текстове започнали да се поддават на превод. Но официалната наука наложила табу на инициативата на италианеца.