Легендарно съкровище на ацтеките: зоопаркът на Монтезума

зоопаркът
Рисунка във Флорентинския кодекс. mexicolore. co.uk

Когато Ернан Кортес и конкистадорите навлезли в ацтекската столица Теночтитлан през 1519, видели величествените съкровища на древната цивилизация. Пирамидите и златните и сребърни бижута се оказали най-впечатляващи за испанците. Но това, което ги изненадало най-много, е градина, пълна с растения и животни.

Мексикански археолози са открили останките на зоопарка на Монтезума, който се намирал в центъра на днешния град Мексико Сити. Легендата за древния зоопарк съществува от няколко века, но досега не е било сигурно, че съществува.

Стая за медитация и легендарен зоопарк

Експерти са открили парчета от стена и базалтов под, част от тъмна стая, в която Монтезума медитирал. Стаята се е намирала в комплекс, познат като Новите къщи. Комплексът се състои от 5 взаимносвързани сгради – „офис“ на императора, стаи за децата и няколкото жени и огромен зоопарк.

Археолозите са открили също и останки от друга интересна сграда. Испанските конкистадори описват мястото като стая без прозорци, изцяло боядисана в черно. Там императорът обмислял предсказанията на шаманите. Точно това е и мястото, на което Монтезума направил огромната грешка да си помисли, че испанските завоеватели са божествени същества.

Но определено най-забележителната част от комплекса е била зоопаркът. Конкистадорите са писали повече за него, отколкото за която и да е друга сграда в древния град.

Палатът на Монтезума. Wikimedia
Палатът на Монтезума. Wikimedia Commons

Раят на ацтеките

Според испанските хроникьори колекцията на зоопарка била толкова голяма, че се налагало 300 души да се грижат за животните. Трудно е да знаем точно какви животни са населявали зоопарка, защото повечето от тях са били напълно непознати за испанците.

Голяма част от информацията за митичния зоопарк е запазена благодарение на Флорентинския кодекс (Florentine Codex), дело на Бернардино де Сахагун. В почти енциклопедичния труд са споменати животни като оцелоти, мечки, орли, планински лъвове и други представители на котките.

Хроникьор и войник, който присъствал на завладяването на южна Америка споменава също елени, малки кучета и кокошки, някои от които използвани за храна на другите животни.

Човешки жертвоприношения, извършвани от ацтеките. Wikimedia Commons
Човешки жертвоприношения, извършвани от ацтеките. Wikimedia Commons

Вероятно в зоопарка е имало пуми и ягуари. Срещат се описания и за маймуни, вълци, ленивци, броненосци, както и много видове птици. Испанците не били запознати с влечугите, но със сигурност е имало крокодили, костенурки, змии и много гущери.

В зоопарка имало 20 сладководни и солени езера и голямо разнообразие от риби. В менажерията като екземпляри били показвани и  хора, които били смятани за „изглеждащи странно“. Изхранването на всички животни не било лесна работа. Ацтеките се лишавали от около 500 пуйки на ден, за да могат да поддържат зоопарка. Понякога животните получавали и остатъците от човешките жертвоприношения.

Последният владетел на ацтеките

Съществуват няколко вариации на името на Монтезума, но в превод то означава „ядосан като владетел“. Това е последният император на ацтеките, като управлявал от 1502 до 1520 г.

По време на управлението му Ацтекската империя разширила териториите си до Чиапас и Теуантепек. Това е най-голямата териториална експанзия в историята на империята, но все пак в много исторически сведения Монтезума е описван като безволев и нерешителен човек. В крайна сметка действията, които е предприел по време на испанското завоевание, са меко казано неразбираеми.

Смъртта и кремацията на Монтезума, изобразени във Флорентинския кодекс. Wikimedia Commons
Смъртта и кремацията на Монтезума, изобразени във Флорентинския кодекс. Wikimedia Commons

Когато Ернан Кортес навлязъл в мексиканската долина през 1219, Монтезума си помислил, че испанците са богове, отзовали се на неговите молитви. Императорът е убит още в началото на испанското завоевание в Теночтитлан. Градът и империята падат през 1521 г.

Ancient Origins