Магическите амулети в древния свят

амулети
Египетски амулет на Ба. Wikimedia Commons

В миналото човешкият живот бил застрашаван ежедневно от бедствия, войни и глад. По тази причина хората търсели всякакви начини да защитят живота си и този на близките им. В това число влизат свръхестествени опасности, като най-разпространената форма на защита от тях е бил амулетът.

Амулет костенурка, носен от индианските момичета, докато достигнат пубертет. В много индиански култури костенурките се смятали за закрилници на жените от болести. Wikimedia Commons
Амулет костенурка, носен от индианските момичета, докато достигнат пубертет. В много индиански култури костенурките се смятали за закрилници на жените от болести. Wikimedia Commons

Хората ходели при вещици, магьосници и специализирани търговци, които знаели как се правят такива предмети. Цените им понякога били доста високи. Но опазването на живота било по-важно от парите и независимо от цената хората все пак се сдобивали с магически амулети. Много от тях са запазени и до днес, като повечето са направени от дърво, метал, глина или камък. На амулетите може да се види огромно богатство от символи, на което дори и в наши дни можем да завиждаме.

В миналото се е смятало, че магията може да служи за закрила на тези, които са в нужда. Самата направа на амулет се явявала ритуал, който може да се извършва само от посветени. Всеки амулет е базиран на определен символ, като най-известни са Анкх, Ин и Ян, пентаграмът, китайският символ за късмет, синьото мънисто, мистичният възел, всевиждащото око и египетския скарабей.

DonkeyHotey / Flickr
DonkeyHotey / Flickr

Символът на вселенската хармония и неизменните закони на вселената се нарича Ин и Ян. Там, където има светлина, винаги ще има мрак и обратно. Противопоставянето на двете сили създава вселенската хармония.

Пентаграмът е значим мистичен символ още от зората на времето. Смятало се, че който носи знака със себе си, е защитен от всякакви зли сили и късметът сам идва при него. Качествата на амулета произтичали от това, че хората свързвали всеки връх на пентаграма с един от петте елемента. Обединяването на елементите носело щастие и материални ползи.

Brenda Clarke / Flickr
Brenda Clarke / Flickr

Китайският символ за късмет се появява на много различни амулети, медальони, сгради и рисунки. Смятало се, че този символ привлича късмета и щастието.

Китайският символ за късмет, изписан по 100 различни начина. Wikimedia Commons
Китайският символ за късмет, изписан по 100 различни начина. Wikimedia Commons

Преди се е вярвало, че синьото око или синьото мънисто притежава сили, които закрилят от зли и завистливи очи и отблъскват негативната енергия. И до днес се носи като амулет, но също така може да бъде видян на самолети, сгради, коли и други.

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

Друг интересен амулет e котката Манеки Неко. Вдигнатата лапа привлича късмет. Колкото по-високо е лапата, толкова повече късмет носи. Понякога котката може да държи в лапата си монета, наречена Кобан, която пък помага за финансовите придобивки. Освен символи за късмет, на монетите се гравират дракони и тигри, които привличат позитивна енергия.

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

В миналото хората са осланяли на магии и ритуали за постигане на различни цели, които иначе били извън способностите им. Магическите ритуали довели до появата на магически предмети като амулетите, някои от които се използват по предназначение и до днес. В крайна сметка те наистина подобрявали човешкия живот, защото предоставяли приятното усещане за божествена закрила.

Ancient Origins