Кои са били древните хора, построили забележителните мегалитни гробници в Малага?

мегалитни гробници, долмен, долмените от Малага, древен култ към Слънцето, Топ новина,
www.commons.wikimedia.org/

Преди хиляди години при спиращия дъха пейзаж на Малага в Испания са построени поредица от мегалитни гробници. Великолепието на тези строежи привлича хиляди туристи всяка година. Каменните гробници все още крият много тайни, включително произхода на днешната провинция Антекера. Тези праисторически мегалитни конструкции позволяват на съвременните хора да влязат в уникалната атмосфера на древна мистерия и интриги, датиращи от 5000 години.

Долмените (мегалитни гробници) са официално открити и записани между 1903 г. и 1905 г. от братята Антонио и Хосе Виера от Антекера, провинция Малага. Разстоянието между Долмена от Виера и Долмена от Менга е само 70 метра (230 фута). Въпреки че двете гробници са направени през различни хилядолетия, паметниците разкриват ясно продължение на религиозната и ритуална мисъл от праисторическите времена.

Както повечето мегалитни гробници от същия период в Иберия, и двата долмена са ориентирани на 96 ° югоизточно. Построяването на гробниците на това място е вдъхновено от лятното слънцестоене, но изненадващата прецизност на използваната от древните строители технология все още обърква експертите. Освен това долмените от Малага разкриват наследството на хора, чиято история може да бъде разказана само от конструкциите, които са оставили след себе си.

Долменът от Виера

Долменът на Виера е разположен под могила. Той е с диаметър 50 метра (160 фута). Коридорът, водещ към гробната камера, е доста дълъг, с размери 21 метра (69 фута). Погребалната камера обаче е доста малка – само 200 см (79 инча) висока и 180 см (71 инча широка). Малкият размер на гробницата може да е разочароващ за хората, които търсят невероятно огромни и богати гробници, като тези на Древен Египет.

Единственият начин да се открие повече информация за строителите на долмените по това време е чрез изучаване на погребалните стоки, изоставени артефакти и измерванията на мегалита.

Интересна характеристика, забелязана от изследователите, е свързана с камъните по стените и покрива на долмена. Камъните вътре в конструкцията били приготвени по много внимателен и прецизен начин. Лесно е да се забележи, че работниците са отделили много време за полирането им, за да се напаснат по възможно най-добрият начин.

Долменът на Менга

Смята се, че Долменът на Менга е по-стар, с около 1000 години. Според историческите сведения е построен като гроб за семействата, управлявали на тази територия преди около 5000 години.

Строителите на мегалитни гробници

Преди векове се е смятало, че долмените са построени от свръхестествени духове. При разкопките обаче, става ясно, че тези паметници със сигурност са творение на човешка ръка. Също така става ясно, че конструкцията им е свързана с култ към Слънцето.

Според официалния документ на Хунта де Андалусия:

“ Строителите на мегалитите на Антекера са първите земеделски общности, които са заемали плодородните низини (т.нар. Вега) в долината Гуадалхорче. Недалеч от мегалитните паметници са идентифицирани поредица от селища от неолита и медната епоха (периодите, в които мегалитният феномен процъфтява, от около 5000 до 2200 г. пр. н. е.). В карстовата формация El Torcal (на юг от Антекера) и в Сиера де Молина (по-нататък на северозапад) са открити пещерни селища от периода на неолита – като Cueva del Toro, Cueva de la Pulsera или Cueva de la Higuera – и в някои от тях са предприети археологически проучвания. Най-близкото селище до мегалитния некропол обаче е Cerro de Marimacho, малък хълм, разположен на около 200 метра източно от Менга и Виера. Тук, в късната медна епоха (около 2600-2200 г. пр. н. е.), Е имало малко селце на открито с полуподземни колиби използвани, като жилища. Вероятно предизвикателното начинание за изграждане на масивните мегалитни паметници е изисква тясно сътрудничество между няколко общности, които споделят едни и същи религиозни вярвания, както и понятие за общ род или племенно потекло.

Трудно е да се идентифицира произходът на хората, създали мегалитите на Антекера. Въпреки това, всеки ден, когато Слънцето изгрява, ритуалът за честването на неговата животворна сила се случва отново и отново. Старата религия е била забравена отдавна, но монументалните конструкции напомнят за стари вярвания. Великолепието на обекта е било оценено от ЮНЕСКО и много други организации, свързани със защитата на световното наследство.

Съкровището на Андалусия (мегалитни гробници)

Славата на откритието го довежда до статута на национален паметник през 1923 г. В днешно време долмените остават една от най-големите атракции за любителите на историята, посещаващи Малага.

Мястото на долмените е едно от най-ценните праисторически места в Испания. То привлича хиляди туристи всяка година. Ако някой иска да преживее събитие, променящо живота, пътуването до долмените е такова. Там ще може да видите изгревът от гледна точка на праисторическите жреци или шамани, които са се покланяли на животворните лъчи на Слънцето преди хиляди години.

Близо до долмените има структура на име Tholos de El Romeral. Изследователите са сигурни, че те са свързани и ако могат да говорят, ще разкажат една забравена история на хора, чиито имена никога няма да бъдат възстановени от пепелта на миналото.

Източник: Ancient-Origins

Още от статиите ни може да прочетете тук:

Амфиполис: скандали и интриги около най-загадъчната гробница в Гърция

Гробницата на Тутанкамон е строена за жена

Потвърдиха тайни камери в гробницата на Тутанкамон

Принцеса и златен скарабей – първите находки в етруска гробница

Откриха кралска гробница на маите в Гватемала

Открита е древна македонска гробница в Гърция