Мистериозните надписи върху Дайтънската скала

Дайтънската скала
Снимка от 1893 г.

Несъмнено, Дайтънската скала е едно от най-енигматичните археологически открития на Американския континент. Камъкът, на който ясно се вижда древен клинопис, от години е повод за дебати сред изследователите, но все още никой не е успял да разгадае произхода му, или да дешифрира надписите. 40-тонната скала е висока 1.5 метра, широка е 2.9 метра и е дълга 3.4 метра. Открита е частично покрита от водата в река Тонтън в Масачузетс (САЩ).

Мистериозният камък е покрит с петроглифи и сложни фигури. Първите споменавания за него са дело на отец Котън Мадър в книгата му „Възхитителната работа на Бог ознаменувана“, публикувана през 1690 г.:

Сред много любопитни неща в Нова Англия е и една величествена скала, стояща перпендикулярно в реката, като при бурно течение е залята напълно. На скалата са гравирани линии, чиито произход не знае никой жив човек. Има и странни символи, които предполагат необичайни мисли у тези, които са били тук преди нас.“

Точно копие на надписите. Wikimedia Commons
Точно копие на надписите. Wikimedia Commons

В наши дни съществуват десетки теории, които се опитват да обяснят произхода на енигматичната скала. Според Езра Стайлс (Ezra Stiles), който е изследовател и автор на книги, камъкът е изрисуван от древни финикийски пътешественици. Има и предположения, че клинописните символи са дело на португалските пътешественици, та дори и на викингите. Според Гавин Мензиес (Gavin Menzies), който е автор на книгата 1421: Годината, в която Китай откри света, детайлните надписи и фигури са дело на древни китайски мореплаватели, които стигнали до американския континент почти сто години преди Колумб.

Въпреки че нито една от тези теории не е доказана, някои изследователи виждат прилика между Дайтънската скала и наскоро открития камък Инга в Бразилия. Надписите по камъка Инга все още не са разшифровани, но някои символи са идентифицирани като финикийски.

Камъкът Инга. Pixabay
Камъкът Инга. Pixabay

Бразилският изследовател Габриелe Баралди (Gabriele Baraldi) е прекарал доста време в изучаване на кодираните надписи върху камъка Инга и смята, че тези гравюри са доказателство за непозната древна технология.

Въпреки това истината остава неразгадана мистерия.

Ancient Code