Мистериозните обитатели на Гоби и конфликт с пришълци

Олгой-Хорхой
Смъртоносният червей Олгой-Хорхой. Рисунка на Петер Диркс. Wikimedia Commons

Гоби е една от най-студените пустини в света. Тя се протяга в огромна дъга на 1600 километра – от Северен Китай до Югоизточна Монголия, заемайки площ от 1,3 милиона квадратни километра.

Пустинните райони на Гоби, както е прието да се смята, вече 65 милиона години остават практически неизменни и безводни.

Неуловимият Олгой-Хорхой

С пустинята Гоби са свързани много тайни. Говори се, че в най-безлюдните ѝ пясъчни райони живее Олгой-Хорхой. Това е огромен земен червей с тъмночервен цвят. Той се появява на повърхността в най-горещите месеци. Местното население изпитва мистичен ужас пред Олгой-Хорхой, тъй като той бил способен да убива от разстояние като плюе смъртоносна отрова или поразява жертвата с електрически заряд.

Множество експедиции са търсили Олгой-Хорхой. През 1954 година на територията на Вътрешна Монголия работили американски учени. Те се качили на два джипа от село Сайншанд и… изчезнали безследно. По молба на правителството на САЩ монголските власти организирали издирване. Изчезналите били открити в един от труднодостъпните райони на Гоби. Двата автомобила се оказали изправни, но недалече лежали шестте тела на военните. Тъй като дълго били на слънце, точната причина за смъртта в участниците на експедицията не била установена. Смята се, че са станали жертва на Олгой-Хорхой.

През 1946–1949 г. в пустинята Гоби три пъти ходил известният съветски писател и палеонтолог Иван Ефремов. Той събрал множество местни поверия, свързани с червея убиец. В един от разказите си той пише: „Очевидно в пустинята Гоби живее още неизвестно на науката странно същество. Възможно – реликва от древно, измряло население на Земята.“

През 90-те години в Гоби пребивавали две чешки експедиции, опитващи се да открият неуловимия Олгой-Хорхой. Те не успели да уловят гигантския червей, но събрали многобройни доказателства за неговото съществуване.

Рогатият череп

Цяла редица странни находки са направили археолозите в Гоби. През 1995 година на границата на Китай и Монголия били открити няколко черепа, безспорно принадлежащи на хора. Но те били забележителни с това, че всички имали… рога.

Почти веднага се появили две хипотези – или тези рога изкусно са вграждани човек и става дума за древна ловна магия, или именно такъв е бил вроденият строеж на главите на един от видовете древни обитатели.

Били необходими дълги месеци изследвания, за да се направи по-определен извод за произхода на това чудо. Странните находки били попилени някъде в музейните складове, а окончателните изводи не били публикувани.

Великанският хуманоид

През 1999 година британски палеонтолози в района на монголското градче Уул открили в слоеве на 45 милиона години фосилизирани останки на гигантско човекоподобно същество. Черепът му по редица признаци сочело близко родство с първите човекоподобни маймуни, живели преди 6-8 млн. години. Други антропологични признаци свързвали находката с Homo sapiens. Особеностите на строежа на черепа свидетелствали, че това същество е било в определена степен разумно и можело да говори. Строежът на скелета на този хуманоид бил близък до човешкия. Само китките на ръцете били несъразмерно големи. Ръстът на това същество бил нетипичен за хората и приматите – около 15 метра.

Американските палеонтолози се отнесли скептично към находката. Списание Nature изказало предположение, че находката в Уул е измама, но д-р Тоун от Великобритания разсъждавал различно: „Възможно е да си имаме работа не с измряла преди милиони години раса, а с нещо друго, неприсъщо на нашата природа. Това същество, изглежда, се е развивало извън законите на нашата еволюция.“ С това си заявление той доста зарадвал уфолозите.

Неговият сънародник Даниъл Станфорд на страниците на в. Globe оценил находката различно: „Изглежда, ни се налага да преразгледаме известната на човечеството история на планетата. Това, което открихме, напълно противоречи на съществуващата до днес научна картина на света.“ В полза на находката говорят и местни предания за „костелив демон, живеещ в каньона“. („Наука и Религия“, N 8, 2003)

Междупланетна война в пустинята

Втората половина на 60-те години била отбелязана с политическо напрежение между СССР и Китай. През 1969 година се стигнало до бойни действия на съветско-китайската граница. На 11 септември 1969 година председателят на министерския съвет на СССР Алексей Косигин на обратния път от Виетнам за Москва кацнал на пекинското летище и подписал споразумение с премиера на КНР Чжоу Енлай за запазване на съществуващите граници. След това обстановката малко се стабилизирала.

През април 1970 г. над пустинята Гоби буквално на ята летели НЛО. Наблюдавали ги от Китай и Съветския съюз. СССР обвинил Китай, че пуска разузнавателни апарати. Китайците пък приписвали полетите на Съюза.

На 24 април се случил инцидент, изострил ситуацията. В този ден един съветски бомбардировач излетял от Москва и според заповедта трябвало да се приземи във Владивосток. Над Сибир връзката с него внезапно прекъснала. Незабавно била организирана издирвателна операция – огромният район бил изследван от 200 самолета, но от бомбардировача нямало и следа.

В тези дни радарите на системите за ПВО на страната регистрирали във въздушното пространство на СССР десетки полети на НЛО. Ракетите, които се опитвали да свалят предполагаемите разузнавателни апарати, не достигали целите си. Тогава военните специалисти и спецслужби решили да изяснят откъде са долетели тези обекти.

Аналитиците реконструирали траекторията на техните полети и изяснили, че всички НЛО са се появили от регион, намиращ се на 1000 км североизточно от монголската столица Улан Батор. След два дни била дадена заповед за предислокация на големи сили на Съветската армия в този регион. Три дивизии с танкове, БТР, военна техника и щабове тръгнали в източна посока. Съветският съюз традиционно за подобни случаи информирал Запада, че войската се премества към място за военни учения.

На 27 април китайската войска също преминала в движение. В Монголия започнало прехвърляне на дивизия, изведена от Северна Корея. В същото време съветски самолети провеждали наблюдения и заснемане от въздуха, след което авиацията буквално засипала подозрителния район с бомби. Медиите на двете страни заговорили за незначителни инциденти за нарушаване на границите.

Но съвсем различно нещо можело да се чуе в Хонконг. Бежанци от КНР разказвали за стотици загинали от двете страни и за това, че Съюзът хвърлил ядрена бомба върху китайска секретна военна база или върху друг неизвестен враг. Френският журналист Пиер Гарден и американският му колега Дикс Лестър, които се намирали в Хонконг, също разбрали за граничния съветско-китайски конфликт. Дикс Лестър съобщил в сп. SAGA, че е открил и очевидци от ГДР. Младите хора отишли в Монголия по програма за студентски обмен и случайно станали свидетели на бойните действия. Те потвърдили всичко, което разказвали в Хонконг бежанците, включително и информация за разрушаване на „голяма военна база с многокилометрова система от тунели“.

Какво всъщност се е случило там, не е ясно и до днес. Не последвали никакви официални коментари за събитията в пустинята Гоби от април-май 1970 година. Що за апарати са летели над граничните райони между СССР и Китай и какво отношение и имала секретната база, също остава загадка.

Източник: сп. Тайны ХХ века