Митичната страна Шамбала

Шамбала, митичната страна Шамбала, тайнствената Шамбала,

Според легендата Шамбала е мястото, където се намират Великите учители, който тласкат еволюцията на човечеството напред. Тя е невидима и недостъпна за непросветлените. В нея могат да отидат само отделни специални личности.

През 20-те години на миналия век множество експедиции тръгват към Тибет с цел намирането на тайнствената страна, която е описвана в преданията на много народи. Една такава експедиция е и тази на Елена и Николай Рьорих. Тази експедиция е внимателно следена от съветските тайни служби, като в нея е участвал и разузнавачът Яков Блюмкин. Западът бързо разбира, че СССР проявяват интерес към Шамбала въпреки взетите мерки за запазването на тази тайна. Това предизвиква бурна надпревара, в която влизат световните разузнавания за да открият митичната страна. Естествено възниква въпросът: „Какво толкова ценно се крие в Шамбала та великите държави да направят такива огромни разходи за намирането й?“ Те смятали, че ако намерят входа към Шамбала, ще получат знанията на древните и ще се докоснато до мъдростта на боговете. Според източници Елена и Николай Рьорих в една от експедициите си се сдобиват с парче от Чинтамани – великия камък, който лежи в основата на кулата на Шамбала.

За камъка Чинтамани се говори в много предания и легенди. Според тях той е ключ към врата, която била затворена още в далечното минало за човечеството. След Рьорих още много експедиции се отправят в търсенето на Шамбала. Те я търсели не само в Тибет и Хималаите, но и в Европа, в Близкия изток и Русия. В Руските легенди и предания тази тайнствена и недостижима страна се нарича Беловодие. Според тях Беловодие се обитава от легендарните предци на човечеството и входът към нея е скрит.

Руският професор по офталмология Ернст Мулдашев твърди, че в една от експедициите си в Тибет чува от един тибетски лама фразата: „Ако намерите града на боговете, ще намерите и вратите за Шамбала“. Участниците в тази експедиция намират Града на боговете. Той представлявал комплекс от планини, които приличали на гигантски монументи. Преди тяхното тръгване ламата ги предупредил да се пазят от Огледалото на времето. Според легендите то управлява хода на времето и както може да го ускори и човек да остарее за броени минути, така може и да го забави. В тази връзка Мулдашев казва: „По тези места ходът на времето наистина се усеща по-различно.“

В една от стените експедицията на Мулдашев намира очертанията на каменна врата, за която нямало съмнение, че не дело на някакъв природен феномен. Когато попитали местният лама за нея той им казал: „това е вратата към Шамбала, тя се отваря със заклинание и пътят отвежда някъде надолу – там, където долитат виманите.“ Според легендата виманът бил някакъв летателен апарат от подземния свят и наподобявал летяща чиния.

След картографиране на Града на боговете било установено, че много прилича на ДНК. Смята се, че Градът на боговете е построен по чуждоземен начин, донесен от Космоса. След построяването му вече е създаден и животът на планетата. Може би и за това Градът на боковете прилича на ДНК. Според вярванията на тибетците Шамбала е центъра на света. Това е първоизточникът, където е скрита програмата за създаването на всичко живо на Земята.

Други предания разказват, че в Шамбала се намират създателите на човешката раса, други пък твърдят, че там се намират оцелелите от катаклизмите представители на великите цивилизации изпаднали в необикновеното състояние наречено сомати, които наблюдават човешката раса без да се намесват в живота ни. Смята се, че вратата към Шамбала ще се отвори в денят, когато човечеството е готово за това.

Ако искате да научите повече по темата може да прочетете тук.

Още за загадъчните страни може да прочетете в статията ни тук.