Мраморен сфинкс откриха в Китай

мраморен сфинкс
Статуетката на мраморен сфинкс, открита в северозападен Китай. China Xinhua News

Изключително рядък, добре запазен мраморен сфинкс е открит в гробница в северозападен Китай. Гробницата е била построена преди поне 1000 години, съобщават китайски археолози.

Статуетката е висока 36 сантиметра, а в основата си е широка 13 сантиметра. Има човешко лице с издължен череп и тяло на седнал лъв. Щети по статуетката има само върху лицето. Тя е намерена заедно с още няколко статуетки, вкл. войници, коне, камили и лъвове. Открити са общо около 150 погребални предмета, повечето от които били бронзови или глинени.

„Ясно личи майсторството при изработката на тези статуетки“, казва Фън Жун, който е лидер на археологическия екип към местния институт за културни реликви и археология.

Според един надгробен надпис, в гробницата почивали останките на Лиу Жун и жена му, които живели по времето на династията Тан (618-907).

„Стилът на гравиране напомня на западния и такива статуетки се намират изключително рядко в китайски гробници“, добавя Фън Жун. „Белият мрамор също не се среща често в северен Китай.“

Както знаем, смята се, че оригиналният сфинкс е построен от египтяните преди 5000 години. Монументът е висок 21 метра, а дължината му е 73 метра. Намира на се на западния бряг на река Нил и пази пирамидите в Гиза, на запад от Кайро.

Сега археолозите ще се опитат да научат повече за търговските отношения по време на династията Тан, както и ще се опитат да разберат как рядката статуетка е попаднала в китайската гробница.

Archaelogoy News Network