Мумия на тайнствен неизвестен хищник в Турция

Животните са мумифицирани през цялата история на различни места, включително в Турция в Средновековието. Именно там изследователите наскоро са открили мумифицирани останки на неизвестно животно, очевидно хищник, който не е класифициран и досега.

„Съдейки по снимките на скелета, това е хищник – казва за The Daily Mail Айдин Toпку, професор по естествена история на университета в Нигде, Турция, където са открити останките на тайнственото животно. – Но ни е необходимо повече време за провеждане на още изследвания, за да установим към кой вид принадлежи то и към какъв период от време.“

Топку е изпратил снимки в Зоологическото общество в Лондон, в музея „Хорниман“, Музея за естествена история и в Британския музей. Последният отказал да ги коментира. Някои експерти смятат, че това е праисторическо животно.

мумия на неизвестно животно ТурцияСъществото напомня котка, дължината му от носа до края на опашката е един метър. Мумифицираните останки на странното същество са открити от ключар в старата изба на работилницата му в Нигде. Той ги е изложил на показ.

Има сведения, че в Анадола през X–XIII век са мумифицирали котки и деца, съобщава Daily Mail. Котките са се почитали и мумифицирали точно както в Древен Египет. Една от причините, поради които котките толкова много са били обичани в Египет, е тяхната способност да се справят с гризачите, изяждащи запасите от зърно.

Някои египтяни слагали златни украшения на своите котки и им позволявали да ядат от своите чинии. Милиони мумии на животни са били открити в тъмните каменни тунели под най-ранната египетска пирамида в Сакара. В некропола на Сакара се намират гробници на царе, простолюдие и свещени животни.

мумия на неизвестно животно ТурцияОгромните камари останки от животни са не само културно и религиозно явление, те свидетелстват за производство на мумии за приношения на боговете.

Изследването „Катакомбите на Анубис в Северна Сакара“, публикувано през 2015 година в археологическото издание Antiquity, описва подземния свят, свързан с храмове, посветени на божествата животни на Древен Египет.

Катакомбите в Сакара са служили за погребване на животни, принесени в жертва на бог Анубис с глава на чакал. Милиони кучета и котки са умъртвявани и мумифицирани, което е било част от свещените култове към животни.

мумия на неизвестно животно ТурцияНо не само египтяните са мумифицирали животни и са ги погребвали с почести.

През 2015 година американски археолози откриха останки от рис в могилата Хоупуел в Охайо, погребани преди 2000 години. Могилата обикновено е била предназначена за хора, но в този случай е открита мумия на рис, украсена с морски раковини и наниз от мечи зъби.

Кучетата били погребани около селото. Изследователите смятат, че този рис е бил домашен любимец, а не е принесен в жертва или убит. Възможно е животното да е имало духовно значение за коренните американци.

Ancient Origins