Над 100 висящи ковчега откриха в Китай

висящи ковчега
Bones don't lie

113 висящи ковчега на 1200 години бяха открити в областта Жигуи в провинция Хубей (Китай). Повечето от дървените ковчези са били поставени в изкуствено направени пукнатини в стръмните скали и се намират на поне 100 метра височина. Някои от ковчезите пък са заковани за самите скали.

Според археолозите този тип ковчези са правени от народа Бо – етническо малцинство съществувало на границата между провинциите Сичуан и Юнан. Културата на тези хора започнала да се развива преди около 3000 години. Смята се, че са изчезнали преди около 400 години, отнасяйки със себе си тайните за погребалните си ритуали.

Някои ковчези са заковани директно в скалите. Wikimedia Commons
Някои ковчези са заковани директно в скалите. Wikimedia Commons

Според Цъй Чен, който е уредник на музея Йибин, висящите ковчези могат да бъдат три вида. Някои са окачени на дървени прътове, други са поставени в цепнатини, а трети са балансирани върху ръбове в скалата. Местността с най-много висящи ковчези в Китай се нарича Гонгжан и там могат да бъдат видени примери и от трите вида. Всеки ковчег е издълбан в стъбло на дърво (не е сглобяван от отделни дъски) и първоначално е бил покрит с бронзова облицовка.

Голямата мистерия, свързана с висящите ковчези, е как са били пренесени до толкова недостъпни места. Изказвани са мнения, че ковчезите са спускани с въжета от върха на скалата. Някои експерти смятат, че в скалите са вбивани дървени колове, които са служели като стълби. Съществува и теория, че ковчезите са качвани по дървени скелета. Но засега не са открити доказателства, които да потвърждават която и да е хипотеза.

Висящи ковчези във Филипините. Wikimedia Commons
Висящи ковчези във Филипините. Wikimedia Commons

Не е ясна и причината за този необичаен ритуал. Някои смятат, че ковчезите са поставяни нависоко, за да са по-близо до боговете, други пък мислят, че окачването им по скали е служело като превенция от животни.

Бюрото по културните реликви в Жигуи вече е съобщило, че ковчезите ще бъдат под опеката на законите за културно наследство.

Ancient Origins