Наистина ли гигантите са живели само в приказките?

Има много истории за живота на гиганти – от героя на гръцкия мит Одисей, който се срещнал с едноок гигант на острова, до „Джак и бобеното стъбло“ и „Пътешествията на Гъливер“.

След XVIII век всички тези истории са отишли във вечността. Материалистичната наука завладяла ума на човечеството. Всички тези истории за хора гиганти скоро попаднали в разред приказки и митове и никой не вярва във фактическото съществуване на великани.

Но някои археологически находки накарали хората да се замислят, дали това наистина са само приказки.

Рисунки върху камъни

В Южна Америка, в Перу, са открити рисунки на камъни, които са събрани в Музея на гравираните камъни. Изображенията на тези камъни ясно показват, че хората са живели по едно време с динозаврите.

камъни ИкаДинозаврите напомнят на домашни животни, а може и наистина да са били домашни животни при хората от онова време. Учените смятат, че динозаврите са изчезнали преди 65 млн. години. Кой тогава е направил всички тези рисунки?

На един от камъните Ика е изобразен кралски тиранозавър, преследващ ранен човек. Този тиранозавър е точно такъв, както във филма „Джурасик парк“.

Днес археолозите намират останки от динозаври, които се класифицират, събират и се съединяват до първоначалната физическа структура. Те дават представа за различни видове динозаври. И ако хората, правили гравюрите на тези камъни, са живели заедно с динозаврите и са можели да ги изобразяват, то те очевидно не са били примитивни.

На друга рисунка мъж язди трирог динозавър и размахва оръжие, подобно на брадва. Този динозавър напомня на гигантски носорог. Названието му трицератопс е дошло от трите рога на главата. На още един камък е изобразен човек, седнал върху перодаткил. На тези камъни са изобразени почти всички известни динозаври и очевидно са живели заедно с хората, направили изображенията.

Домашни животни за великани

Като се сравнят рисунките на камъните, може да се открие още по-удивителен факт – човек и динозавър имат сходни пропорции. Да използваме фосил на кралски тиранозавър като пример. Тироназавърът е голям колкото триетажна сграда.

камъни ИкаВъв филма „Джурасик парк“ виждаме тиранозавър с огромни размери, който с лекота може да съкруши човек само с едно движение на крака си. На всички открити рисунки, макар динозавърът да е изобразяват по-голям от човек, не може да се каже че пропорциите са неравностойни.

Съотношението между трицератопса и човека, седнал на неговия гръб, е както между днешен човек и крава. Какво означава това? Възможно ли е хората, живели във времената на динозаврите, да са били невероятно високи? С други думи, да са били гиганти?

Трудно е веднага да се приеме такава мисъл. Но ако е известно, че водните кончета от времената на динозаврите са имали размах на крилата повече от един метър ширина, то тогава е доста вероятно и хората да са били гиганти.

Хора с ръст 5 метра

Още загадки. Рисунка на маймуна на един от камъните Ика е почти идентична на рисунката от пустинята Наска. Възможно ли е едни и същи хора да е направил гравюрата върху камъка и да е създател на огромното изображение в Наска? И възможно ли е създателят на картините в пустинята да е бил гигант?

камъни ИкаПо-късно, през 50-те години на миналия век, много гигантски фосилизирани кости са били открити в Турция. Изследване потвърдило, че тези кости са били изключително сходни с костите на човек. Единствената разлика била огромният размер. Кост от крак има дължина 120 см. Съдейки по този размер, въпросният човек трябва да е бил висок 5 метра. Думата гигант е подходящ термин за хора с такива кости.

Не се вписват в науката – вън от историята!

В САЩ е имало и друго подобно откритие. Индианска легенда разказва, че много отдавна живели червенокоси гиганти. Те били изключително жестоки. Предците на коренните американци (индианците) преди много години изгонили тези гиганти, които живели в планинска пещера, наречена Лъвлок, разположена на 35 км югозападно от гр. Лъвлок в щата Невада.

Първоначално никой не обръщал внимание на тази пещера, но през 1911 година търсачи на гуано разкопали в нея няколко мумифицирани останки на тайнствени червенокоси хора с ръст от 2 до 2,5 метра.

Това потвърждавало легендите на местните индианци пайют за хора, които те наричали Си-Те-Ках. Колкото и да е чудно, учените не поискали да изследват останките и в крайна сметка повечето от тях просто били изхвърлени от работниците. Част от тях била спасена от местни жители, но почти всички загинали в силен пожар, обхванал плевнята, в която се съхранявали.

И все пак един от черепите от Лъвлок с височина повече от 30 см, се съхранява в музея Хумболт в Уинемъка, щата Невада. Други експонати от Лъвлок се намират в музея на Невадското историческо общество в Рино.

Ако съберем всичко заедно…

В областта Саравак в Малайзия също съществуват сказания за гиганти. В началото на това столетие в гора на Саравак били открити огромни дъски с дължина от 2,5 до 9 метра. Смята се, че са били инструменти на хора гиганти.

Съществували ли са гиганти за дългата история от развитието на човечеството? Ако не, то как може да се обясни гигантската бедрена кост, открита в Турция, находките от пещерата Лъвлок и още много други по света? И ако наистина са съществували, то къде са днес?

Разглеждането на тези факти поотделно може да не доведе до нищо и те да си останат нерешими загадки. Но ако съберем всичко заедно…