Висша мода от Древен Египет: рокля на повече от 5000 години

UCL Petrie Museum of Egyptian Archaeology

Археолози установиха, че известната „рокля Тархан“ (Tarkhan dress), открита през 90-те години на миналия век в египетска гробница, е ушита преди повече от 5000 години.

Това дава уникална възможност да се надникне във висшата мода на Древен Египет, пишат учените.

Изследователите са установили, че роклята е била бледосива с V-образно деколте и малки гънки. Освен това тя имала красиви плисирани ръкави, което говори за сложността на изработката от древните моделиери. Според учените роклята е принадлежала на млада стройна жена от висшето общество, тъй като подобна рокля може да е ушита само от занаятчия, чиито услуги струват скъпо.

За съжаление не се е съхранил подгъвът на роклята, затова е трудно да се разсъждава за първоначалната ѝ дължина. Но учените са сигурни, че нейният вид би бил достоен и за съвременната мода.

Археолозите наричат голям късмет това, че подобна фина тъкан изобщо е доживяла до наши дни. „Съхранена дреха или дори нейни фрагменти са голяма рядкост, затова роклята Тархан се смята за уникална“, казва Алис Стивънсън (Alice Stevenson), куратор на музея за египетска археология при Лондонския университетски колеж.

По думите ѝ археолозите са на мнение, че роклята се отнася към времената на Първата династия, но не са успели да потвърдят това.

UCL Petrie Museum of Egyptian Archaeology
UCL Petrie Museum of Egyptian Archaeology

Специалистите, работещи под ръководството на Майкъл Дий (Michael Dee) от Оксфордския университет, са провели радиовъглероден анализ на тъканта и са установили, че тя е престояла в гробницата повече от 5000 години.

Сега, когато възрастта ѝ е установена, изследователите могат с увереност да кажат, че това е най-старата рокля, известна днес.

Освен това археолозите са направили още една находка, която може да ни даде представа за живота на предците, но вече във Франция. Специалистите са открили древна таверна в местността Латара в южната част на страната. Възрастта на останките на сградата е около 2141 години.

римска таверна, Латара, ФранцияСпоред автора на изследването Бенджамин Лълей (Benjamin Luley) от колежа в Гетисбърг, съхранилата се част от древна таверна може да ни подари безценни знания за социалната и икономическата инфраструктура на тази местност. Постройката се отнася към времената след римското завоевание в края на II в. пр.н.е. в средиземноморска Галия – такова е римското название на тази част на Европа.

Първоначално изследователите смятали, че са открили пекарна, защото при разкопките били открити три огромни пещи и закрита мелница за зърно. Но по-късно било открито още едно помещение с пейки покрай стените.

Там археолозите разкопали фрагменти от големи чинии подноси, както и остатъци от храна – различни кости от риба, овце и едър рогат добитък.

Тъй като таверната датира от римския период във Франция, изследователите смятат, че това е била обикновена таверна в римски стил. Такива закусвални са били широко разпространени по това време.

Според учените най-древната в света египетска рокля и един от най-ранните ресторанти във Франция могат да ни дадат по-добра представа какъв е бил животът в тези места преди няколко хиляди години.

Резултатите от изследването са публикувани в научното издание Antiquity (за египетската дреха и френската таверна).