Най-древните живи неща на Земята

Рейчъл Съсман
© Rachel Sussman

Южноамериканското цъфтящо растение ярета и Стария Тики – всички те са на много хиляди години

Рейчъл Съсман е фотограф и е пътешествала по света, за да снима най-старите живи организми. Нейните творби са публикувани в книгата The Oldest Living Things in the World.

В рамките на своя проект Съсман е ходила в пустини и океани. Много от организмите, които тя е срещнала, са подложени на сериозна заплаха – от 30 заснети от нея обекта за пет години два вече са загинали, като и двата са били унищожени от хората.

Щедро илюстрираната книга на Рейчъл Съсман напомня още веднъж на човека колко нищожен е той, ако се сравнява с мащабите и силата на природата. Фотографката с удоволствие помагала на биолози и обществени екологични организации, попивала знания в общуване с учени и постепенно попълвала графичния материал за бъдещата си творба.

Рейчъл е обединила всички континенти по света, смесила е хилядолетия, тъй като възрастта на дърветата, видени от нея, наброяват хилядолетия, а някои от живите същества, които тя е заснела, съществуват от времената, когато предците на човека дори не са съществували.

По такъв начин пред нас са едни от най-древните представители на екосистемата на нашата планета, които, уви, все повече се оказват под заплаха от изчезване.

Рейчъл Съсман
Баобаб, 2000 години, Национален парк Крюгер, ЮАР. © Rachel Sussman
Рейчъл Съсман
Строматолити на 2000-3000 години, Карбла Стейшън, Западна Австралия. Най-старите строматолити са на около 3,8 милиарда години и са открити в Гренландия. © Rachel Sussman
Рейчъл Съсман
Велвичия, 2000 години, пустинята Намиб, Намибия. © Rachel Sussman
Рейчъл Съсман
Лагаростробос франклиний, 10 500 години, Маунт Рид, Тасмания. © Rachel Sussman
Цъфтящото растение ярета, над 2000 години, пустинята Атакама, Чили. © Rachel Sussman
Цъфтящото растение ярета, над 2000 години, пустинята Атакама, Чили. © Rachel Sussman
Рейчъл Съсман
Антарктически мъх, 5500 години, остров Елефант, Антарктида. © Rachel Sussman
Рейчъл Съсман
На корицата на книгата The Oldest Living Things in the World: смърч, известен като Стария Тики, парк Фулуфелет, Швеция, 9550 години. © Rachel Sussman