Най-старите човешки стъпки в Европа

Находката е позната като Стъпките на дявола. През последните два века населението на малкия италиански град Фореста е смятало, че дяволът е оставил следите във втвърдената пепел, изхвърлена от вече затихналия вулкан Рокамонфина.

Тези стъпки са изследвани от учени чак през 2001 г. Резултатите изумили всички. Малкото градче имало честта да притежава най-старите човешки стъпки в Европа. Това, което се е смятало за обитавано от духове място, се е превърнало в безценна археологическа находка.

Всичко започнало преди около 385 хил. години, когато вулканът Рокамонфина изригнал върху малка местност, изпълнена с градчета и ферми. Когато изригването затихнало, малка група Homo heidelbergensis преминала през покривката от гореща пепел, която вече е била охладена до търпимите 20-60°С. След време пепелта се втвърдила и стъпките за запазили във вечността, но не били забелязани чак до XIX век.

Следите от хора могат да се видят на три отделни склона. Местността може би е била установен път за Homo heidelbergensis и по следите си личи, че тези, които са преминали оттам, не са бързали за никъде. Може би са ловували или са търсили ново място за живеене. Ясно е, че по това време пътят е бил хлъзгав и някои Homo heidelbergensis са се подхлъзвали и падали на ръцете си, а други са падали директно на задните си части.

DSC00487-300x225

Интересното е, че не са открити само човешки стъпки. На мястото има следи и от големи животни, които археолозите не са успели да идентифицират, но смятат, че става въпрос за слонове пигмеи, които са обитавали местността по това време.

Стъпките в Италия все още са обгърнати в мистерия. Открити са общо 56 човешки следи, а след анализа станало ясно, че средният ръст на тези хоминиди е бил 1.5 метра, но антропологията ни казва, че Homo heidelbergensis са били високи 1.8 метра. Защо тези хора са били толкова по-ниски? Възможно ли е да принадлежат към все още непознато звено от нашата еволюция? А логично ли е да си мислим, че това са били само жени и деца?

В местността е направено и друго интересно откритие – знаци във формата на плюс (+). Дали това не е било някакъв вид указание, или пък е следа от все още непознато оръдие на труда?

DSC00492-300x205

Изследователите са сигурни в едно – под различните слоеве пепел се крият още много следи. Вероятно, допълнителни изследвания ще ни помогнат да разберем, какво се е случило на пътя, по който е поела тази група Homo heidelbergensis.

Historic Mysteries