Намериха инструменти на непознат вид хора в Индонезия

непознат вид хора
ERICK SETIABUDI

Миниатюрните праисторически хора, наречени „хобити“, които населявали остров Флорес, явно са имали неизвестни съседи, дошли много преди Homo sapiens.

Австралийски учени обявиха, че са открили каменни оръдия на труда на възраст поне 118 хил. години в местността Талепу на остров Сулауеси. Археолозите съобщават, че не са открити човешки останки, придружаващи каменните инструменти, затова и никой все още не знае кои са били тези хора.

„Имаме твърдо доказателство, че когато съвременните хора пристигнали в Сулауеси (преди около 50-60 хил. години), се натъкнали на праисторическа група, които населявала острова от много отдавна“, обяснява Герит ван ден Берг (Gerrit van den Bergh), археолог в австралийския университет Лолонгонг.

Откриването на фосили от вида Homo floresiensis на остров Флорес през 2004 г. разбуни духовете в научното общество. „Хобитът“ е бил висок около 1.1 метра и ловувал малки слонове.

„Както на Флорес, където Homo floresiensis е еволюирал в изолация почти 1 млн. години, така и на Сулауеси е възможно да се е развивала изолирана група от хора. Започваме сериозно търсене на човешки фосили“, добавя ван ден Берг.

Учените са на мнение, че е възможно този предполагаемо непознат вид хора да са преминали на територията на Австралия преди около 50 000 години.

„Големите острови като Флорес, Сулауеси и Лузон вероятно са послужили като място за естествени експерименти на еволюцията и може да ни кажат много за нея“, подчертава ван ден Берг.

Изследователите са намерили 311 каменни оръдия на труда, повечето от тях направени от варовик. Според археолозите инструментите са издялани чрез други камъни, като някои и в момента са остри като нож. Най-вероятно заострените камъни са използвани за рязане на месо и дърва.

В близост са открити също фосили на роднини на слоновете и изчезнал гигантски глиган.

Изследванията са публикувани в сп. Nature.

Reuters