Необичайни явления потапят кораби и самолети в Бермудския триъгълник

Бермудския триъгълник
YouTube

Учени твърдят, че са разгадали вековната тайна, и са установили защо някои кораби и самолети изчезват в Бермудския триъгълник – в участъка от океана с площ 500 000 кв. километра между Флорида, Пуерто Рико и Бермудските острови.

Резки и сурови метеорологични явления може да носят отговорност за загадъчните изчезвания, съобщава yournewswire.com. Шестоъгълни облаци над областта предполагат съществуването на убийствени въздушни бомби, въздушни взривове, които се врязват в Атлантическия океан и се разпространяват наоколо.

Те могат да създават ветрове със скорост 170 мили в час и масивни вълни, способни да свалят самолети и да потопят кораби. Експертите за първи път са открили шестоъгълни облаци – много рядко облачно образувание, в Северно море, недалече от Великобритания.

Д-р Стив Милър, метеоролог в университета на Колорадо, разказва пред тв Science: „По принцип не виждате облаци с прави краища. През повечето време облаците се явяват случайни в тяхното разпределение.“

С помощта на радиолокационни измерителни спътници учените са открили какво се случва под облаците, например, че ветровете на нивото на морето са достигали почти 170 мили в час. Те са били наистина достатъчно мощни, за да генерират вълни с височина над 45 фута, а те като „въздушни бомби“ са се стоварвали в океана.

Изследователите отбелязват също, че едни и същи облаци се появили над западния край на Бермудския триъгълник, същите тези облаци били още по-големи, в пределите на 20 до 55 мили, над Бермудския триъгълник.

Метеорологът Ранди Сървени (Randy Cerveny) обяснява колко мощен може да бъде вятърът от облаците: „Тези типове облаци с шестоъгълна форма над океана, всъщност се явяват въздушни бомби. Те образуват микро изблици и създават въздушни взривове, които протичат от долната част на облака, а след това удрят в океана, след което създават вълни, които понякога може да са с много голям размер.“

В резултат от микропорива вятърът от взрива може да се разпространи наоколо със скорост 170 мили в час – повече от достатъчно, за да преобърне кораб и да свали самолет.

Най-голямата загуба е регистрирана през 1945 година, когато пет торпедоносеца Avenger на ВМС на САЩ, изпълняващи рейсове от Форд Лодърдейл, щата Флорида, към остров Бимини, никога повече не се появили, след като 14 души на борда изпращат съобщение, че компасите им са престанали да работят.

Трите спасителни самолета също изчезват, а тайната на Бермудския триъгълник се обсъжда много столетия. Доскоро експертите твърдяха, че причина за тайнствените изчезвания в района може да са газови взривове.