Непорочното зачатие в древността

непорочното зачатие
Благовещение. Wikipedia

Един от най-популярните мотиви в разгара на коледните празници е този за непорочното зачатие. В Новия завет Мария е описана като девственица, заченала чудотворно от Светия дух. Но непорочното зачатие е мотив, който присъства в митологията на почти всички древни култури.

Божествени зачатия в древногръцката и римската митология

Известни са няколко древногръцки мита, в които са описани случаи на божествено осеменяване. Например Персей бил роден от смъртната Даная, която забременяла от Зевс, появил се под формата на златен дъжд.

Даная и златният дъжд. Léon Comerre/Wikimedia Commons
Даная и златният дъжд. Léon Comerre/Wikimedia Commons

Това не е единственият случай, в който Зевс създава деца, прикривайки самоличността си, както става ясно от митовете за Европа и бика и Леда и лебеда.

Леда и лебеда. Jean-Baptiste Marie Pierre/ Wikimedia Commons
Леда и лебеда. Jean-Baptiste Marie Pierre/ Wikimedia Commons

Римляните също имали подобни истории. Майката на Ромул и Рем била девствена весталка, когато забременяла от бога Марс. Богинята Венера пък родила Еней след полово сношение с принцът на Троя – Анхиз. Въпреки че този мит има гръцки произход, историята за раждането на Ромул и Рем има изцяло римски корени, което до някаква степен показва как митовете еволюират и се пренасят от една култура в друга.

Значението на девствеността в древните легенди

Важно е да се спомене, че Мария забременява с Исус без да губи девствеността си, а в римските и гръцки митове това не е голямо значение, въпреки че и в тях се обръща внимание на мотива за осеменяване на чисто тяло. Митологична важност на Персей, Ромул и Рем произтича както от божествените им бащи, така и от непорочността на техните земни майки.

Чудотворното зачеване на Кришна

Фреска от XIV век, на която е изобразен Кришна. Wikimedia Commons
Фреска от XIV век, на която е изобразен Кришна. Wikimedia Commons

Исус е роден в ясла, Ромул и Рем са отгледани от вълчица, а хиндуисткият бог Кришна е роден в затворническа килия. Тук отново се среща мотивът за непорочното зачатие – Вишну „осеменява“ земната жена Деваки, влизайки в утробата ѝ, a след това се ражда като неин син.

Красивата мистерия

Подобни митове и легенди напомнят много за историята с непорочното зачеване на Исус. В контекста на античността трябва да обърнем внимание на начина, по който хората са изразявали невъобразими концепции. Когато мислим за понятието божественост – нейната феноменологична същност, привидното ѝ незачитане на логиката и необяснимата природа на произхода ѝ – свещените истории като тази за Дева Мария и Исус може да се интерпретират като опит за обясняване на една красива мистерия, разпалваща интереса на хората и до днес.

Ancient Origins