Невероятните открития в Ангкор Ват

Ангкор Ват

Археолози са направили няколко изненадващи открития в храма Ангкор Ват в Камбоджа. Заровени кули и огромни пясъчни спирали са само част от находките, открити в древния монумент.

Храмът е построен през XII век и е бил посветен на бог Вишну. По-късно е превърнат в будистки храм.

Новите открития включват огромна конструкция, дълга над един километър, в която имало спираловидни фигури. Намерени са и осем кули, които са били част от фонтан, използван по времето на построяването на храма.

Mike Coe
Mike Coe

На изображението отгоре се виждат останките от масивната постройка. Снимката е направена чрез лазерна сканираща технология, наречена LiDAR. Така могат да се видят структури, намиращи се под растителността и модерното строителство, което е показано с червен контур.Постройката е направена от пясък. Дълга е 1500 метра и е широка 600 метра, а предназначението и все още не е изяснено.

Khmer Archaeology Lidar Consortium, KALC
Khmer Archaeology Lidar Consortium, KALC

Изображенията от LiDAR са позволили на учените да видят още много конструкции, включително жилища и басейни, използвани от служителите в храма. Намерени са и нови останки от града Ангкор.

Археолозите съобщават и за осем кули, намиращи се в близост до западната порта на храма.

Till Sonnemann / ETH Zurich
Till Sonnemann / ETH Zurich

Четири от кулите оформят квадрат и може би са били използвани като носещи греди на фонтан, от който са пиели строителите на Ангкор Ват.

Christophe Pottier
Christophe Pottier

На снимката горе се вижда друга интересна характеристика на храма – сенките, получили се от лъчите на вечерното слънце, изглеждат като централните кули на храма.

Live Science