Нов гладиаторски колизеум откриха в Тоскана

гладиаторски колизеум
Амфитеатърът е бил умалена версия на Колизеума в Рим. Cody escadron delta

Археолози са открили останките на древен амфитеатър, подобен на Колизеума в Рим. Руините на огромната сграда се намират в град Волтера (Тоскана, Италия), а новият колизеум се явява една от най-важните археологически находки за последните сто години.

В апогея си масивната конструкция е побирала над 10 000 души, които се събирали от различни градове, за да гледат смъртоносни битки между гладиатори и зверове. За сравнение, Колизеумът в Рим можел да побере повече от 50 000 души.

„Откритието хвърля светлина върху историята на град Волтера, който е най-известен с етруското си културно наследство“, казва археоложката Елена Сорге (Elena Sorge), която води разкопките.

Градът пада под римска власт през I век пр. н. е.

„По време на управлението на Август, това е бил важен римски център“, добавя Сорге.

Разкопките във Волтера. PAOLO NANNINI
Разкопките във Волтера. PAOLO NANNINI

Колизеумът е направен изцяло от камък, а техниките, използвани при построяването му, са същите като при театъра, намиращ се в близост до новата находка. До момента археолозите са открили изваяни камъни и подземен вход към арената. Точно там най-вероятно са стояли гладиаторите преди да влязат в битка за живота си.

Въпреки размерите и важността на сградата, за нея не се споменава нищо в историческите текстове.

„Странно е, че няма никакви исторически сведения за съществуването на толкова голям амфитеатър. Най-вероятно е изоставен в даден период и природата си е присвоила мястото обратно“, завършва Сорге.

Оригиналната статия е публикувана в Discovery News.

Unexplained Mysteries