Още пет „потънали“ Апостоли край Австралия (ВИДЕО)

Дванадесетте апостоли – една от главните забележителности на щата Виктория, Австралия. MikeLehmann/WikimediaCommons).

Пет нови Апостоли са открити недалеч до световноизвестната туристическа забележителност Дванадесетте апостоли. Последните са група варовикови скали, които изпъкват над водите на океана край бреговете на националния парк Порт Кембъл, Австралия.

Но посетителите няма да могат да видят новооткритите скали от наблюдателната площадка – те са скрити под водата. Специалистите така са ги и кръстили – „Потъналите апостоли“.

Тяхното откриване поразило геоморфолозите, тъй като такива „потънали“ варовикови стълбове се откриват за първи път в историята. Откритието е направено от Рианън Безоре (Rhiannon Bezore), която е анализирала данните от предварителното сканиране на региона през март 2015 година.

„Успяхме да открием тези особености, които удивително напомнят на известните Дванадесет апостоли – казва тя. – Откритите морски стълбове са много стари, но са скрити под водата, което е уникално. Това са първите стълбове от такъв род.“

„Морските стълбове винаги се разтварят и подобно нещо видяхме през 2005 година. Така че е невероятно, че подобни образувания могат да се съхранят под водата“, пояснява географът Дейвид Кенеди (David Kennedy) от университета на Мелбърн в Австралия.

Ученият има предвид събитието от 2005 година, когато „паднал“ един от стълбовете Дванадесетте апостоли. За да объркаме още повече читателите, ще отбележим, че стълбовете-апостоли първоначално са били девет, а не дванадесет като в Библията. Просто на някого му дошло наум да даде звучно име на природната забележителност.

Тъй като единият стълб паднал, сега те са осем.

Според Кенеди морските колони са се съхранили, тъй като морето бързо се е покачило в хода на последната ледникова епоха.

Географски обзор на "Потъналите апостоли". Височината на най-големия от тях е седем метра. © RhiannonBezore
Географски обзор на „Потъналите апостоли“. Височината на най-големия от тях е седем метра. © RhiannonBezore

Отбелязва се, че пет от откритите каменни колони са разположени в открито море на около шест километра от Дванадесетте апостоли. Средно те достигат височина пет метра.

Специалистите вече са изследвали върховете на потъналите скали и са събрали камъни за анализ. Учените се надяват да изучат уникалните скали с подводни камери.

Според изследователите възрастта на откритите наскоро подводни колони е около 60 000 години, което е десет пъти повече от прочутите Дванадесет апостоли. Възрастта на последните според експертите се колебае между шест и седем хиляди години.

Мнозина вече са започнали да наричат популярното туристическо място „17-те апостоли“, но Безорене смята това за неправилно.

„Туристите не могат да ги видят (петте стълба) от наблюдателната площадка. Надяваме се, че ще преживеят другото название – Петте потънали апостоли“, казва тя.