Откриха динозавърски яйца на 110 млн. години

динозавърски яйца
Фосилизирано яйце от ранната креда, открито в Япония. Yoshinori Mizuno

Археолози са открили в Япония четири вкаменени яйца, снесени преди 110 млн. години вероятно от динозавър с размерите на кокошка.

Яйцата са дълги 5 см, а ширината им е около 2 см. Намират се в безупречно състояние и са от периода креда. До този момент археолозите са откривали фосилизирани яйчени черупки от този период, но за първи път се натъкват на непокътнати цели яйца.

„Откритието ще ни помогне да разберем в какви условия са снасяли яйцата си динозаврите и другите същества от този период“, казва Харуо Саегуса (Haruo Saegusa), който е професор по палеонтология в университета в Хийого.

Бъдещите изследвания би трябвало да ни разкрият от какъв вид динозавър или птица са снесени яйцата, които са намерени на пет метра от останките на представител на вида Tambatitanis amicitae – един от най-големите динозаври, откривани в Япония.

По яйцата има няколко надрасквания, но са запазили оригиналния си размер и форма, допълват изследователите. На мястото са открити още около 100 черупки от подобни яйца. Черупките са трипластови, а повърхността им е гладка. Тази характеристика е обичайна за яйцата на Троодона, малък тероподен динозавър, но и за тези на ранните видове птици.

„Родителите вероятно са снасяли яйца в собственоръчно направени гнезда. Ако това са яйца на тероподен вид, то представляват най-малките намирани досега и ще имат огромна академична стойност“, казва Йоичи Азума (Yoichi Azuma), който е професор по палеонтология в института за изследване на динозаври към университета във префектура Фукуй.