Откриха древна игра в разграбена гробница

древна игра
Chinese Cultural Relics

Парчета от мистериозна бордова игра, която не е играна от от 1500 години, бяха открити в разграбена 2300-годишна гробница в град Цънжоу в Китай.

Намерен е зар с 14 лица, направен от животински зъб, 21 правоъгълни парчета, с нарисувани числа върху тях и счупена плоча, върху която се е играла играта. Реконструираната плоча била „сякаш украсена с две очи, заобиколени от облаци и бури“, пишат археолозите за сп. Chinese Cultural Relics.

12 от 14-те лица на зара са номерирани с числата от 1 до 6 във формата на древна китайска писменост, позната като чжуаншу. Всяко число е написано два пъти, а две от лицата са празни.

Изглежда че артефактите са част от игра, наречена бо (среща се и като любо). Изследователите са пробвали да разучат играта, но не са съвсем сигурни как се играе. Хората спрели да я играят преди около 1500 години, а и правилата може би са променяни многократно.

Все пак, поема, написана преди около 2200 години от Сънг Ю, ни дава представа затова как е изглеждала играта:

Тогава, с бамбуков зар и парчета от слонова кост, играта Лю Бо започва; вземат се страни; напредват заедно; заплашват се един друг; парчетата могат да станат кралски и резултатът се удвоява; извиква се Пет бели*.“

Гробницата

Самата гробница е направена с две големи рампи, които водят към стълбище, слизащо до погребалната камера. До гробницата има пет дупки за вещи, оставени за погребания. В древни времена 100-метровата гробница е била покрита с могила, но сега е разрушена.

Панорамен изглед на гробницата. Chinese Cultural Relics
Панорамен изглед на гробницата. Chinese Cultural Relics

По времето на построяването на гробницата Китай е бил разделен на няколко държави, които често воювали помежду си. Археолозите смятат, че тази гробница е била за аристократи от държавата Ки.

„Въпреки огромните размери на гробницата, тя е разграбена обстойно“, пишат археолозите. „Камерата за ковчега е почти напълно разкопана и разграбена, като целостта и е силно увредена.“

Археолозите открили 26 шахти, които са разкопани от иманяри. В една от тях е намерен скелет, който вероятно е принадлежал на някой от иманярите.

Победителят взима всичко

През III век пр. н.е. Цън Шъхуан, който бил владетел на държавата Кин, завладял няколко други държави, включително и Ки. По този начин Шъхуан обединил всички територии на Китай и станал първият император. След това започнал строежа на собствената си гробница, която била охранявана от Теракотената армия.

Live Science