Откриха кралска гробница на маите в Гватемала

гробница на маите
USC Photo/Robert Perkins

Археолози от Южнокалифорнийския университет са открили голяма погребална камера в един от петте храма в Ел Зотз – древен град на маите в Гватемала. В гробницата изследователи се натъкнали и на името на краля – Бакаб К‘инич (Богът на слънцето, който е първи на тази земя).

На сайта на университета се съобщава, че откритието е направено от археологическия екип на асистент професора Том Гарисън (Tom Garrison), който от дълго време оглавява разкопките в Ел Зотз – изолиран град на маите, където могат да се видят пирамиди, замъци, площади, бална зала и акропол, познат като Ел Диабло (Дяволът).

Един от подземните тунели в града. USC Photo/Robert Perkins
Един от подземните тунели в града. USC Photo/Robert Perkins

Ел Зотз е наричан от маите Па‘чан (укрепено небе). Това е местност, обитавана от легендарната цивилизация до нейния следкласически период. Разпростирала се е на площ от около два квадратни километра, а на територията на града е построен огромен кралски дворец, заобиколен от храмове и малки жилища.

Градът е съществувал в сянката на по-големия си и силен съсед, Тикал. Вероятно жителите на Ел Зотз са срещали сериозни трудности в запазването на независимостта си. Въпреки това градът е служил като бастион за враговете на Тикал и през VI век, период на упадък за големият военен град, в Ел Зотз е построен огромен кралски двор.

Градът предоставя безценна информация за археолозите, тъй като в него те могат да намерят сведения за постоянно променящата се политическа динамика в региона и като цяло – за маите, пишат учените от Южнокалифорнийския университет.

На последната находка се натъкнал случайно гватемалският археолог Хосе Гаридо (Jose Garrido), който почиствал ниска платформа. Тя поддала и отдолу се разкрил малък отвор, водещ до подземен тунел. Разбира се, това заинтригувало археолозите и скоро след това била намерена кралската погребална камера.

За жалост, гробницата първо е била открита от плъхове, които изяли всичко органично, включително и човешките останки. Археолозите успели да намерят четири разноцветни купи, на една от които било изписано името на краля – Бакаб К‘инич.

Две от четирите купи, открити в кралската гробница в Ел Зотз. USC
Две от четирите купи, открити в кралската гробница в Ел Зотз. USC

Това не е първият път, в който археолозите правят значително откритие в Ел Зотз. През 2010 г. същият археологически екип открива кралски дворец и гробница, принадлежали на първия владетел на града, който живял между 300 и 400 г. Гробницата е открита под Храма на нощното слънце в пирамида, позната като Ел Диабло. Според National Geographic  преди около 1600 години Храмът на нощното слънце е бил кървавочервен маяк, украсен с гигантски маски на богът на слънцето, представен като акула, кръвопиец и ягуар. Втрещяващата гледка можела да се види от километри.

Ancient Origins