Откриха мистериозна икона в църква във Витлеем

мистериозна икона
Църквата на Рождество при реставрацията. CHRIS YUNKER/CREATIVE COMMONS

При реставрация на Църквата на Рождество във Витлеем археолози са открили мистериозна икона с огромна религиозна и историческа стойност.

Палестинският президентски съветник по християнските въпроси Зиад ал-Бандак (Ziad al-Bandak) съобщил пред новинарската агенция Ma’an, че многовековната икона е направена от месинг, сребро, миди и камъни. Той добавя, че иконата е открита преди два месеца под слой мазилка в близост до един от прозорците в църквата.

Първоначално църквата е построена през IV век от император Константин и майка му Елена там, където се смятало, че се е родил Исус. Църквата на Рождество е изравнена със земята по време на Самарянските бунтове от 529 г. Изградена е отново по време на управлението на Юстиниан през VI век.

След векове пренебрегване църквата е останала в толкова лошо състояние, че през 2002 г. влиза в списъка на ЮНЕСКО за застрашени паметници на културата. Година по-късно започва и първата по-сериозна реставрация от 500 години насам. Дотук са похарчени около 8 млн. долара за подобряване на състоянието на древната църква.

367920C

„Премахването на многовековната прах е позволило отново да видим красиво изрисуваните мозайки“, добавя ал-Бандак, който е лидер на палестинския комитет по реставрирането на църквата. „Структурните ремонтни работи върху крехкия покрив и прозорците са завършени, но за да завършим целия проект ще са ни нужни още 11 млн. долара.“

Същевременно мазилката, която покривала тайния религиозен артефакт, е премахната, но иконата не е достъпна за наблюдение, а снимки все още не са публикувани.

Discovery News