Откриха най-древното огромно колело в „Британския Помпей“

Cambridge Archaeological Unit
Cambridge Archaeological Unit

Археолози откриха в графство Кеймбриджшър колело от бронзовия век – най-голямото и най-добре съхранено от известните на науката подобни устройства във Великобритания, съобщава The Guardian.

Възрастта на дъбовото колело се оценява на три хиляди години. Откритото в глинена кариера устройство е било прикрепено към главина и обгорено от огън, от който може да е изгоряло наколното село, разположено някога на приток на река Нене.

Колелото е открито лежащо върху масивна дървена основа, която по-скоро е била стена или под. Вероятно то е било разположено на стена като украшение или е било донесено в работилница за ремонт.

В последния случай колелото може да е било част от конска талига. Според находките на археолозите древните жители на селището в Кеймбриджшър са пренебрегвали риболова и са предпочитали да се прехранват със свинско, говеждо, еленско и зърнени култури.

Заедно с колелото в кариерата добре са се съхранили други артефакти от древното селище – кухненски съдове, текстил, накити, както и кости на животни.

В кариерата е открит и череп на жена. Дали тя е била погребана, или е попаднала тук насилствено, не е ясно. Останките са открити до входа на голяма къща. Учените планират да проведат генетичен анализ на нейните зъби.

За най-древното колело във Великобритания се смята устройство от бронзовия век, открито на стоянката Флаг Фен до Питърбъро. Но то има по-малки размери и се е съхранило зле. Находката на учените се отнася към историческа епоха, предшестваща завладяването на Британските острови от Римската империя