Откриха печат на Езекия в Израел (ВИДЕО)

Израелски археолози са открили недалеч от Храмовия хълм в Йерусалим щампа от печат, принадлежал на споменавания в Библията цар Езекия (727–698 г. пр.н.е.).

Върху глинен фрагмент са открити изображения на крилато слънце и два анхка (египетски кръстове) от всяка страна. Печатът е използван за заверяване на документи на папируси.

Пломбата е била открита в купчина отпадъци до древни стени.

„Макар че от 90-те години са известни отпечатъци с името на цар Езекия вече са известни на учените по артефакти, продавани на черния пазар (някои имали изображение на скарабей, други – на крилато слънце), специалистите за първи път откриват подобен печат по време на археологически разкопки“, казва Ейлат Мазар от Еврейския университет в Йерусалим.

Цар Езекия се смята за един от най-известните царе на Юдея. По време на неговото управление било изкоренено идолопоклонничеството и била укрепена централизацията на властта.

Булата е открита при пресяване на материал, изваден от купчина боклуци до склад. Когато учените почистили предмета, успели да прочетат надписа, който гласи: „Принадлежи на Езекия, син на Азар, цар на Юдея“.

Пломбата е имала размери 13х12 мм, а размерът на самия отпечатък е 9,7х8,6 мм. Дебелината на печата е била 3 мм. Отпечатъкът е бил направен върху мека глина.

Изображението на крилатото слънце свидетелства, че печатът е използван в късния период от управлението на Езекия, тъй като на печатите от по-ранни периоди е бил изобразен скарабей – традиционният символ на власт в Близкия изток в тези времена.

Крилатото слънце е символизирало божествена защита. Други царе, включително асирийските владетели, също са използвали този символ.