Откриха уникална сауна на маите

сауна, баня, маите
Wieslaw Koszkul / Institute of Archeology of the Jagiellonian University

Полски археолози от Ягелонския университет откриха останки от уникална баня на маите при изследване на руини в древния град Накум в Гватемала, става ясно от публикация в изданието  Science of Poland.

Полските учени изучават града на маите вече повече от десет години. Възрастта на новата находка надвишава 2500 години.

Банята на маите е разположена в северната част на града и е заобиколена от руини на храмове, пирамиди и други здания от същия период. Изследователите смятат, че банята може да е използвана за провеждане на религиозни обреди.

„Във вярванията на маите пещерите и баните са разглеждани почти еднакво: това са места, където са се раждали и излизали не само боговете, но и първите хора – казва Ярослав Шралка, съавтор на изследването. – Те също са смятани а входове в подземния свят, обитаван от богове и предци.“

Банята се състои от няколко части. Първоначално археолозите открили тунел, изсечен в скалата и водещ към склон. След това открили стълба, водеща надолу към парно помещение – правоъгълна стая с изсечени в скалите пейки.

баня, сауна, маите
Wieslaw Koszkul / Institute of Archeology of the Jagiellonian University

На стената срещу входа е издълбана овална ниша. Тя е използвана като огнище, за което свидетелства дебел слой от пепел. Температурата в помещението трябва да е била доста висока, тъй като варовиковите стени на няколко места са разрушени под нейното въздействие.

Около огнището са открити големи камъни, които са се нагрявали от топлината. Върху тях маите са изливали студена вода и помещението се е изпълвало с пара. Излишъкът се е оттичал навън през специален дренажен канал.

Банята е била снабдена с надстройка от дърво, камъни и строителен разтвор – за да може топлината и парата да се задържат в помещението.

„Първоначално смятахме, че сме открили гробница, но с напредването на разкопките стана ясно, че пред нас е древна парна баня на маите. Тя почти изцяло е издълбана от варовик и се е съхранила много добре“, поясняват полските археолози.

Според маите по време на баня човек не само очиства своето тяло, но и душата си. Представителите на висшите съсловия и шаманите може да са вземали вани с благовония преди важни ритуали и празници.

Банята на е била използвана ок. 700 до 3000 г. пр. н.е., след това е била изоставена. По-късно се появили вани, напомнящи керамични басейни.