Откриха в Северна Корея най-стария печатарски символ

печатарски символ
Inter-Korean Historian Association

В граничния севернокорейски град Каесонг археолози са открили парче метал от времето на династията Корьо, което е използвано за печатен набор на книги. Досега се смяташе, че първата книга, написана чрез този метод, е от 1377 г.

Символът е открит в замък, принадлежал на династията Корьо. В общо 19 разкопани сгради са намерени над 3500 предмета, включително изрисувани керемиди, керамични фигури, драконови глави и много други. Намерени са само два метални печатарски символа, въпреки че според историческите хроники, през XIII век тази технология е било широко разпространена на цялата територия на Корея.

Символът от различен ъгъл.
Символът от различен ъгъл. Inter-Korean Historian Association

Замъкът Мануолдае е построен през 919 г. от крал Таеджо – основателят на кралството Корьо. В последните години на кралството палатът е изгорен от нахлуващите Червени тюрбани. Археолозите правят разкопки на мястото от 2007 г.

„Ще трябва да направим допълнителни изследвания, за да разберем например за какъв шрифт става въпрос“, казва Чой Куанг-сик от Корейския университет. „Обсъдихме радиовъглеродно датиране със севернокорейските историци, защото истината е, че по металното парче все още има следи от мастило.“

Archaeology News Network