Открита е древна македонска гробница в Гърция

македонска гробница
Greek Ministry of Culture

По време на строителни работи в Пела е открита македонска гробница, съдържаща четири отделни камери. Пела е бил столицата на Древна Македония (640 – 148 пр.н.е.). Останките от града се намират в местността Градище в близост до старото българско село Постол, което след 1926 г. е прекръстено на Пела. На 40 км северозападно от Солун, днес се намира на територията на Гърция.

Greek Ministry of Culture
Greek Ministry of Culture

Археолозите изследвали гробницата от октомври 2014 г. до декември тази година. Проучени са още 18 гроба в източното гробище на Пела. Най-интересното около македонската гробница определено е архитектурната ѝ форма. Освен централна стая с преддверие и главна камера, в гробницата има още две странични камери от северната и южната страна на преддверието. Стените на централната камера са високи 2.5 метра, а сводестият покрив е бил разрушен.

Greek Ministry of Culture
Greek Ministry of Culture

Но сводовете на страничните камери са запазени в отлично състояние. В южната камера е открит каменен пиедестал, на който е бил поставен ковчега на починалия. Входът за северната камера е бил блокиран от бариера, от която е останала само най-долната част.

Фасадата на източната страна не е изследвана още, но съдейки по разрушените части, археолозите предполагат, че монументът е бил „коронясан“ с фронтон. Преддверието е било затворено с дървена врата, висока 2.78 метра.

Greek Ministry of Culture
Greek Ministry of Culture

Гробницата е разграбена още в Античността. Такъв е и случаят с повечето древни македонски гробници. Изследвайки глинените съдове, лампите и различните фигури, открити в преддверието, археолозите заключили, че гробницата датира от първата половина на III век пр. н. е.

Archaeology News Network