Пещерата на забравените сънища крие най-древните изображения на вулкани

пещерата

Тайнствени скални изображения във вид на фонтани в пещерата Шове във Франция може да изобразяват вулканични изригвания. До този извод са стигнали специалисти от университета Париж-Сакле.

В пещерата Шове са открити повече от 400 рисунки, които се смятат за едни от най-древните в света. Възрастта им е около 37 000 години. Изображенията са открити през 1994 година. Обществеността разбрала за пещерата от документалния филм „Пещерата на забравените сънища“ на Вернер Херцог.

Повечето от рисунките представляват изображения на такива животни като космат носорог, пещерни лъвове и мечки. Но в една от далечните галерии, било открито изображение на гигантски елен (Megaloceros) на фона на напомнящи фонтани рисунки, пише Nature.

Wikipedia
Wikipedia

Учените дълго време тънели в догадки по въпроса какво може да означават тези структури.

На изследователите по-рано било известно, че на 35 км от пещерата са разположени няколко изчезнали вулкана, но досега специалистите са установили възрастта само на три изригвания, случили се преди заселването на пещерата Шове от човека.

cave-of-forgotten-dreams-3

 

За да изяснят дали са могли изригванията да са се случили по времето, когато мястото се е оказало заселено с хора, учените анализирали образци от породи, взети от трите вулканични центъра. Като определили съдържанието на различните изотопи на аргона, изследователите направили извод, че в дадения регион е имало серия изригвания преди 43 000–19 000 години. Тези изригвания са се отнасяли към стромболианския тип. Те представляват кратки изригвания, при които лавата се изхвърля на височина до 200 метра, а след това се разтича по склона.

small-cave-of-forgotten-dreams-2

Според учените обитателите на пещерите може да са видели изхвърлянията и да са чули звуците на изригванията, разположени на 35 км.

Ако предположението на изследователите е вярно, то рисунките в пещерата Шове ще станат най-древните изображения на вулкани в света. Досега за едно от най-древните изображения на вулкан се смята фреска в Чаталхьоюк в Централна Турция. Възрастта на това изображение се оценява на 8600 години.