Погребалната маска на Тутанкамон е била за Нефертити

Изработената от злато погребална маска на Тутанкамон е била предназначена не за този древноегипетски фараон, а за царица Нефертити.

До този извод е стигнал бившият куратор на древноегипетския отдел в Британския музей – археологът Николас Рийвс, съобщава The Independent.

Ученият е стигнал до своите заключения по две причини. Първо, върху златната маска през септември 2015 година е открит ретуширан печат с името на царица Нефертити. Второ, ушите на маската са пробити, което е характерно за маските, предназначени за жени и деца.

До тези открития учените стигнали след работа по възстановяване на погребалната маска на Тутанкамон – в резултат на нещастен случай от нея де отчупила брадата, което наложило през януари 2015 година тя спешно да бъде залепена на предишното място.

През 2015 година археологът Рийвс вече за втори път удивява научната общественост. Първия път това се случило, когато той заявил, че в гробницата на Тутанкамон има скрита камера, в която вероятно се намира мумията на царица Нефертити, а също така с ретуширани изображения, илюстриращи живота на младия фараон.

В събота (28 ноември) археолозите, които работят в Долината на царете, съобщиха, че с 90% сигурност в гробницата на Тутанкамон има още една камера. Това заключение е направено въз основа на сканиране на гробницата, което не вреди на древния паметник. Очаква се в рамките на месец да бъдат анализирани новите данни.

Фараонът Таутанкамон от Древен Египет, XVIII династия на Новото царство, е управлявал страната приблизително в периода 1332–1323 пр.н.е. Той е починал на 19-годишна възраст. Според Николас Рийвс внезапната му смърт е наложила той да бъде поставен в гробницата на Нефертити, тъй като за него все още не бил изграден мавзолей.

Според една от хипотезите Нефертити е била мащеха на Тутанкамон, а според друга тя е била негова майка. Баща на Тутанкамон е бил Ехнатон, за когото Нефертити е била омъжена. Причините за смъртта на Нефертити и нейната гробница са неизвестни и до днес.